Rusia se teme că Acordul Noul START, privind armamentul nuclear, riscă să expire în anul 2021

  • 15 Noiembrie 2019 17:06
Rusia se teme că Acordul Noul START, privind armamentul nuclear, riscă să expire în anul 2021

Acordul Noul START, privind controlul armamentului nuclear, probabil nu va fi prelungit după luna februarie 2021, apreciază Serghei Narîșkin, directorul Serviciului rus de Informații Externe (SVR), acuzând Statele Unite de „subminarea sistemului internațional de securitate”, preluat de Mediafax.ro

„Situația tristă a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este foarte probabil să se aplice și Tratatului Noul START, care va expira în februarie 2021", a declarat Serghei Narîșkin, citat de agenția de presă Tass.

„Acțiunile SUA echivalează cu subminarea sistemului internațional de securitate. Rusia a adoptat măsuri pentru salvarea arhitecturii de control al armamentului, dar nu putea obliga Washingtonul și aliații acestuia să le respecte. În actuala situație alarmantă, suntem obligați să intensificăm eforturile de consolidare a apărării țării noastre. «Dacă vrei pace, pregătește-te de război», spune dictonul", a precizat Narîșkin.

 

Recent, Administrația Vladimir Putin a avertizat că este deja prea târziu pentru Rusia și Statele Unite să înlocuiască Acordul Noul START, privind controlul armamentului nuclear, care va expira în februarie 2021. Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), prin care Statele Unite și Rusia limitează numărul ogivelor nucleare, riscă să nu fie prelungit, în contextul în care Administrația de la Washington deja a anulat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). "Este deja evident că, ținând cont de timpul rămas, nu vom reuși să elaborăm un document înlocuitor complet", a declarat Vladimir Leontiev, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de agențiile de presă Interfax și Reuters.

Tratatul Noul START poate fi prelungit de comun acord, dar această perspectivă este incertă, în contextul în care Washingtonul nu pare să se grăbească în acest sens, iar Moscova susține că are nevoie de cel puțin șase luni pentru implementarea oricărui document de prelungire, a subliniat Leontiev.

Oficialul rus a argumentat că negocierile Rusiei cu Statele Unite au devenit complicate deoarece Washingtonul vrea includerea Chinei în viitorul acord.

Poziția oficială a Washingtonului este că președintele Donald Trump va decide în 2020 dacă acceptă ori nu prelungirea acordului Noul START. Actualul acord Noul START expiră în februarie 2021.

Sursa:Mediafax.ro 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău