Rusia se pregătește pentru o „escaladare maximă” a conflictului din Ucraina (înalt oficial ucrainean de securitate)

  • 01 Februarie 10:22
Rusia se pregătește pentru o „escaladare maximă” a conflictului din Ucraina (înalt oficial ucrainean de securitate)

Ucraina se pregătește pentru o escaladare majoră din partea Rusiei – posibil chiar în următoarele două-trei săptămâni, a declarat cel mai important oficial de securitate al președintelui ucrainean, într-un interviu pentru Sky News.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, a declarat că cele mai grele lupte urmează să vină și a spus că următoarele câteva luni vor fi cruciale pentru a decide cursul războiului, scrie G4Media.

El i-a îndemnat pe aliații occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioanele Typhoon ale Royal Air Force din Marea Britanie și avioane de luptă de la alți parteneri.

„Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă”, a declarat Danilov într-un interviu acordat marți la sediul său din capitala Kiev.

„Adună tot ce este posibil, face exerciții și antrenamente”.

El nu a exclus posibilitatea ca președintele Vladimir Putin să încerce un alt atac dinspre nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat la 24 februarie 2022 – poate chiar să coincidă cu aniversarea.

„Înțelegem că totul este pe masă… Pot spune că nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni.”

Danilor a menționat că armata ucraineană se pregătește pentru toate posibilitățile și că de data aceasta are un sprijin semnificativ mai mare din partea partenerilor occidentali, precum Marea Britanie, decât în urmă cu 12 luni.

„Acele țări care ne ajută în lupta noastră au început să ne ofere un ajutor maxim.”

Cu toate acestea, un oficial occidental a declarat că nu au văzut încă niciun semn că Rusia ar fi planificat ceva anume pentru 24 februarie.

„Vom continua să monitorizăm acest lucru”, a declarat oficialul occidental în cadrul unui briefing pentru jurnaliști.

„În mod tradițional, ei [Rusia] au încercat să facă lucruri la anumite date. Ucrainenii provin și ei dintr-o cultură similară în această privință, dar nu am văzut nimic din partea niciuneia dintre părți care să sugereze că au planuri în desfășurare.”

Danilov a declarat că se așteaptă ca aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldați mobilizați de Rusia în septembrie anul trecut să fie implicați în cel de-al doilea val, oricând va avea loc.

„Vor urma zile și mai sângeroase”

Danilov se așteaptă la zile și mai „sânmgeroase”.

„Am trecut printr-o perioadă dificilă extinsă, dar sunt conștient că principalele lupte urmează să vină și vor avea loc în acest an, în decurs de două-trei luni. Acestea vor fi luni definitorii în război”, a declarat Danilov.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Mon
0
Tue
2
Wed
3
Thu
6
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău