Rusia se pregătește de un război global pentru resurse

  • 27 Iulie 2015 10:43
Rusia se pregătește de un război global pentru resurse

Kremlinul crede că după 2025 se va declanșa un război global pentru resurse, iar criza ucraineană a fost gândită de SUA pentru a împiedică Rusia să se pregătească pentru o astfel de evoluție, a declarat expertul militar rus Pavel Felgengauer - cunoscut pentru atitudinea sa critică la adresa președintelui Vladimir Putin și a elitelor politice și militare ale Rusiei -, într-un…

Kremlinul crede că după 2025 se va declanșa un război global pentru resurse, iar criza ucraineană a fost gândită de SUA pentru a împiedică Rusia să se pregătească pentru o astfel de evoluție, a declarat expertul militar rus Pavel Felgengauer - cunoscut pentru atitudinea sa critică la adresa președintelui Vladimir Putin și a elitelor politice și militare ale Rusiei -, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute publicației ucrainene Apostroph, citată de Agerpres.

Încă în februarie 2013, șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, declarase că urmează un nou război global de amploare, a spus el.

'Așa-zisul război pentru resurse. Undeva după 2025 sau 2030, o catastrofă totală se va întâmpla, va fi o penurie groaznică de resurse naturale: petrol, gaze, apă etc. Ca urmare, va începe un război global sau o serie de conflicte regionale, în care țările și popoarele vor lupta pentru resurse. Se așteaptă ca asupra Rusiei să se năpustească din toate părțile, având în vedere teritoriul său imens, bogat în tot felul de resurse', a explicat Felghengauer teoria ce predomină în aceste zile la Kremlin.

În acest sens, Rusia a adoptat 'un program de reînzestrare a armatei în valoare de multe trilioane de ruble în scopul reînarmării și pregătirii pentru acest război', mai explică el. 'Despre aceasta (Vladimir) Putin vorbește destul de des. Americanii, chipurile, au pus la cale totul pentru a nu permite Rusiei să se pregătească de războaiele viitoare. De aceea, ei sunt astăzi principalii noștri adversari. Actualul regim ucrainean sau 'regimul de la Kiev', așa cum este numit la Moscova, este catalogat drept 'marionetă' a Washingtonului', a afirmat Felgengauer în același interviu.

Referitor la proiectul 'Novorossia', Felgengauer spune că Putin a primit diverse propuneri. 'Au încercat să-i demonstreze că Ucraina se va rupe în două și, dacă o jumătate va dori să plece în Vest, cealaltă jumătate se va revolta și va migra spre Est. Linia de demarcație trebuia să treacă undeva pe Nipru și pe una din aceste jumătăți se va putea construi 'Novorossia'', afirmă el, adăugând că scopul Moscovei era de a nu admite influența Occidentului în Ucraina.

La ora actuală, 'o înghețare a conflictului (în Donbas) ar însemna că Ucraina rămâne în Occident, iar aceasta este inacceptabil' pentru Moscova, explică el, subliniind că orice încălcare a planurilor Rusiei 'provoacă o mare furie la nivelul conducerii' ruse. Felgengauer consideră, de asemenea, că în autoproclamatele 'republici populare' Donețk și Lugansk, totul este pregătit pentru declanșarea unei ofensive de amploare și probabilitatea unei campanii militare de amploare este mare.

În același timp, în opinia sa, Kremlinul ar dori o 'nouă Ialta' și împărțirea Ucrainei în două: partea de vest să fie sub controlul Occidentului, iar cea de est să fie sub control rusesc. 'Și după cum Putin și-a schimbat recent poziția și a recunoscut util Pactul Ribbentrop-Molotov (încheiat în 1939 de URSS și Germania nazistă), se poate spune că și-ar dori un Pact Molotov-Ribbentrop 2', a declarat expertul rus în interviul din Apostroph, subliniind că Moscova își dorește foarte mult să se așeze la masa tratativelor cu Occidentul pentru a pune harta pe masă și a începe 'împărțeala'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău