Rusia se îndreaptă cu pași repezi către coșmarul economic (revista presei)

  • 17 Decembrie 2014 09:23
Rusia se îndreaptă cu pași repezi către coșmarul economic (revista presei)

Rusia se îndreaptă cu pași repezi către coșmarul economic din 1998, titrează Adevărul, referindu-se la căderea rublei.

 

Rubla rusească a devenit moneda cu cea mai proastă evoluție în 2014, după ce, de la începutul acestui an, a înregistrat o depreciere de 60% în raport cu dolarul american. Prețul ieftin al țițeiului va genera o scădere de 4,5% a economiei ruse anul viitor, a avertizat banca centrală, care a anunțat în miez de noapte măsuri extraordinare, nemaivăzute din timpul crizei din 1998, pentru a întări cursul monedei naționale.

Adevărul mai scrie că moralul rușilor a început să scadă. Experții ruși susțin că situația se poate înrăutăți în viitorul apropiat, conform unei analize publicate de agenția TASS.

Într-o analiză preluată de Timpul apare întrebarea dacă se încearcă îndepărtarea lui Putin de la Kremlin prin aruncarea rublei rusești în aer? Potrivit publicației, pare să fie un joc geopolitic prin care se urmărește declanșarea unor stări puternic conflictuale în Rusia, stare care ar putea duce la mișcări prin care Putin să fie înlăturat. "Situația ar putea dura până când Kremlinul se așează la masă negocierilor sau până când Putin va pleca", spun experții.

Timpul scrie că militarii ruși din Transnistria au probleme din cauza RUBLELOR. Aceștia își primesc salariul în ruble rusești care, potrivit publicației, pe teritoriul din stânga Nistrului nu pot fi schimbate din cauza crizei din Rusia. În criză sunt și familiile militarilor, de venitul cărora depind copii și soțiile acestora care locuiesc în Transnistria.

Revenind la negocierile pentru noua guvernare de la Chișinău, Timpul titrează că acestea au intrat în impas. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, după o nouă rundă de discuții care au avut loc marți între reprezentanții formațiunilor proeuropene. El nu explicat, însă, care sunt problemele care au provocat acest impas.

Ziarul Național scrie că Ministerul Justiției ar putea reveni, în viitorul Guvern, democraților, potrivit unor surse din cadrul Partidului Democrat. Aceștia ar fi pregătit deja și o candidatură – deputatul democrat Sergiu Sârbu, care a aderat, în 2013, la fracțiunea parlamentară a PD, după ce a părăsit-o pe cea a comuniștilor. Acesta a negat însă zvonurile. Ieri, ministrul în exercițiu al Justiției, Oleg Efrim, a anunțat că renunță să facă parte din noul Guvern și revine în avocatură.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
16
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău