Rusia se înconjoară de-a lungul granițelor sale cu un sistem neîntrerupt de detectare a rachetelor de croazieră

  • 02 Decembrie 2019 12:28
Rusia se înconjoară de-a lungul granițelor sale cu un sistem neîntrerupt de detectare a rachetelor de croazieră

Rusia se va înconjura de-a lungul frontierei sale cu un sistem neîntrerupt pentru detectarea în avans a lansărilor rachetelor de croazieră, a avioanelor ridicate de la sol în număr mare și a altor obiective aerodinamice, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile de presă TASS și Interfax.

'În viitor, va fi creat un sistem asemănător cu cel privind avertizarea împotriva atacurilor cu rachete', se menționează într-un comunicat al ministerului.

Noul sistem, potrivit planurilor Ministerului Apărării rus, va include stații-radar de tip 'Kontainer' care monitorizează spațiul aerian pe distanțe lungi până la mii de kilometri (în engleză over-the-horizon radar), dintre care prima a intrat în serviciu la 1 decembrie în Mordovia (500 km sud-est de Moscova).

Acest nou radar este capabil să monitorizeze decolarea mai multor avioane simultan, lansările rachetelor de croazieră sau a unor aparate hipersonice la o distanță de 2.000 de km de granițele de vest și de sud ale Rusiei. Astfel, susține ministerul, armata rusă dispune de timpul necesar pentru a-și articula riposta sau de a respinge un eventual atac împotriva unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse.

Următoarea stație-radar de acest tip urmează să acopere direcția arctică. 'Este posibil ca evoluția ulterioară a acestui sistem de detectare radar să vizeze direcția arctică, la ceea ce noi lucrăm în prezent', a declarat constructorul-șef al stației-radar 'Kontainer', Mihail Petrov, citat de TASS.

Stația-radar devenită operațională cu o zi în urmă face parte din aceeași clasă de monitorizare pe distanțe lungi (over-the-horizon radar), care se bazează pe recepția unui semnal radio reflectat de ionosferă.

La ora actuală, Rusia dispune de un sistem neîntrerupt de-a lungul granițelor sale de avertizare în caz de atac cu rachetă, acest sistem având la bază radare moderne de tip 'Voronej' destinate să detecteze eventualele lansări de rachete balistice (asupra teritoriului rus), conform Interfax. Radare de acest tip sunt instalate în regiunile Leningrad, Irkuțk, Kaliningrad, Orenburg, precum și în ținuturile Krasnodar, Krasnoiarsk și Altai.

La începutul lunii octombrie, comandantul adjunct al Forțelor aerospațiale ruse, generalul Igor Morozov, declarase pentru Interfax că un nou radar de tipul Voronej-M urmează să înceapă să fie construit până la sfârșitul acestui an în Sevastopol, unde se află amplasată baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în Crimeea.

'În prezent sunt construite radare lângă Murmansk și Vorkuta (regiunea arctică). Acestea ar urma să fie date în exploatare în 2022. Un alt radar puternic urmează să devină operațional în Sevastopol în 2024', a declarat generalul rus într-un interviu pentru ziarul Moskovski komsomoleț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău