Rusia salută declarația „echilibrată'' a liderilor G20

  • 16 Noiembrie 2022 19:45
Rusia salută declarația „echilibrată'' a liderilor G20

Rusia a salutat miercuri declarația liderilor G20, deși documentul menționează "suferințele umane imense" provocate de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că versiunea finală - pe care diplomații ruși s-au străduit să o influențeze - este o realizare pentru Moscova. "Diferența dintre abordări și diferența dintre punctele de vedere au fost notate și înregistrate în declarația finală. Desigur, experții noștri, ministerul de externe și experții noștri au depus multe eforturi pentru a se asigura că s-a produs un text atât de echilibrat", a spus el.

Într-un capitol dedicat conflictului ucrainean, liderii grupului interguvernamental format din 19 țări și Uniunea Europeană au consemnat că "majoritatea membrilor au condamnat viguros războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează vulnerabilitățile existente în economia mondială - limitând creșterea, ridicând inflația, perturbând lanțurile de furnizare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și mărind riscurile pentru stabilitatea financiară".

Documentul notează însă și că există "alte puncte de vedere și evaluări ale situației"; iar G20 "nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate".

Pe site-ul de internet al președinției ruse a fost publicată o traducere completă și exactă în limba rusă a declarației, ceea ce Reuters apreciază drept surprinzător, având în vedere formulările foarte critice la adresa Moscovei. Printre altele, se folosește cuvântul "război", se face referire la "agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei" și se menționează cererile majorității G20 pentru "retragerea completă și necondiționată" a forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean, transmite Agerpres.

În presa rusă sunt interziși termenii "război" și "invazie" pentru descrierea conflictului din Ucraina, denumit oficial în Rusia "operațiune militară specială" pentru eliminarea naționaliștilor periculoși și protejarea populației rusofone. Legislația adoptată după 24 februarie, când rușii au invadat Ucraina, prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru discreditarea forțelor armate ruse și de până la 15 ani de detenție pentru difuzarea de informații intenționat false. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău