Rusia respinge o inițiativă a Poloniei la OSCE și amintește că preferă dialogul cu SUA și NATO asupra securității în Europa

  • 08 Februarie 2022 20:00
Rusia respinge o inițiativă a Poloniei la OSCE și amintește că preferă dialogul cu SUA și NATO asupra securității în Europa

Rusia s-a distanțat marți de un nou mecanism de dialog pe care președinția poloneză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) l-a promovat într-o încercare de a diminua tensiunile între Rusia și Ucraina și, într-o formă mai amplă, între Rusia și Occident, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Noua platformă, denumită ''Dialog Reînnoit asupra Securității în Europa'', este o inițiativă a actualului președinte al OSCE, ministrul de externe polonez Zbigniew Rau. ''Este imperativ ca, prin diplomație și dialog, să găsim o cale pentru dezescaladare'', a declarat acesta la o conferință de presă la Viena, estimând că Europa se găsește acum într-un moment ''critic'', întrucât riscul ''unui mare război este acum mai mare ca oricând în ultimii 30 de ani''.

Dar ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukașevici, a criticat inițiativa Poloniei, despre care a spus că este ''prost concepută'', și a subliniat că Rusia preferă dialogul cu SUA și cu NATO asupra cererilor Moscovei privind securitatea europeană, printre acestea fiind încetarea extinderii NATO și retragerea trupelor Alianței din statele care au aderat la ea după 1997.

''Poziția noastră rămâne neschimbată: trebuie să ne axăm pe un dialog cu SUA și cu țările membre ale NATO, cu care încercăm să convenim garanții de securitate pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic'', a explicat diplomatul rus. ''În lipsa unor progrese concrete la aceste capitole, o discuție cu OSCE nu va aduce rezultate. În plus, OSCE nu este capabilă să negocieze acorduri obligatorii din punct de vedere juridic'', a adăugat el.

Acest nou mecanism de dialog, a cărui primă sesiune a avut loc marți la Viena, are în vedere să folosească potențialul OSCE ca platformă de schimb de idei în actualul context de tensiuni crescânde la granița ruso-ucraineană.

Ministrul de externe polonez a mai declarat că, în pofida refuzului inițial al Moscovei, este ''optimist'' că Rusia va participa totuși la acest dialog și va aborda chestiunea cu omologul său rus Serghei Lavrov într-o vizită pe care o va efectua curând la Moscova.

Statele Unite, în schimb, susțin inițiativa poloneză, iar subsecretarul de stat Wendy Sherman a declarat că ''OSCE este un for esențial pentru discutarea preocupărilor asupra forțelor militare convenționale, soluționarea conflictelor și sporirea încrederii''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău