Rusia relaxează legislația privind utilizarea simbolurilor naziste

  • 19 Februarie 2020 15:05
Rusia relaxează legislația privind utilizarea simbolurilor naziste

Deputații ruși au relaxat miercuri legea extrem de rigidă care pedepsește utilizarea simbolisticii naziste, care va putea fi de acum afișată fără riscul unei amenzi dacă ea nu glorifică Germania lui Hitler, relatează AFP.

Amendamentele au fost adoptate în a treia și ultima lectură și vor trebui acum aprobate de președintele Vladimir Putin.

Afișarea de simboluri naziste precum zvastica este sancționată în Rusia cu o amendă sau cu pedepse scurte cu închisoarea. Utilizarea lor va fi de acum posibilă dacă ele reflectă o "atitudine negativă față de ideologia nazistă" și nu fac propagandă.

În noiembrie, deputații ruși au autorizat deja folosirea de simboluri naziste fără glorificare pentru opere culturale, literare, educative sau în mass-media.

În 2015, librarii ruși au fost nevoiți să retragă de pe rafturi 'Maus', roman grafic emblematic al lui Art Spiegelman despre Holocaust, din cauza unei coperți pe care se afla o svastică.

Autoritățile ruse au exercitat timp de mulți ani un control strict asupra oricărei difuzări de simboluri naziste în sfera publică, inspectând uneori magazinele de jucării și anticariatele.

Mai multe persoane au fost de asemenea deferite justiției pentru "extremism" sau "incitare la ură" pentru glume sau caricaturi pe internet care conțineau simboluri naziste, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău