Rusia reduce volumul de gaze exportate către companiile turce
-
25 Februarie 2016 18:11
Gigantul rus Gazprom a redus cu zece procente livrarea de gaze naturale către companiile din sectorul privat al Turciei din cauza unei dispute privind prețul de livrare, au anunțat joi, 25 februarie, pentru agenția REUTERS oficiali din cadrul ministerului energiei turcești, informează Rador.Companiile turce au refuzat să plătească o factură recent emisă de Gazprom, având o valoare mărită,…
Gigantul rus Gazprom a redus cu zece procente livrarea de gaze naturale către companiile din sectorul privat al Turciei din cauza unei dispute privind prețul de livrare, au anunțat joi, 25 februarie, pentru agenția REUTERS oficiali din cadrul ministerului energiei turcești, informează Rador.
Companiile turce au refuzat să plătească o factură recent emisă de Gazprom, având o valoare mărită, după ce a fost anulată o înțelegere precedentă privind aplicarea unei reduceri cu 10,25 procente. Potrivit unei surse, Turcia nu a solicitat o suplimentare a furnizării de gaze din altă sursă în urma reducerii volumului livrat de ruși. În ianuarie 2016, șase companii private turce au raportat că Gazprom anulase reducerea de 10,25 de procente aplicabilă lor pentru importul de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2015. În primul trimestru al anului 2015, Gazprom fusese de acord să reducă prețul gazelor naturale vândute către companiile private turce de la valoarea de 374 de dolari la 300 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce prețul a scăzut în cel de-al doilea trimestru la 260 de dolari.
Cele șase companii turcești implicate - Enerco Enerji, Bosphorus Gaz, Avrasya Gaz, Shell, Bat? Hatt?, și Kibar Enerji - importă zece miliarde de metri cubi anual din Rusia potrivit unui acord semnat în 2012. Pe lângă aceste companii private, compania de stat turcă BOTAȘ Patroleum Pipeline Corporation achiziționează gaze din Rusia, iar un alt cumpărător este compania Ege Gaz, care importă gaz natural lichefiat.
În 2014, Turcia a cumpărat aproximativ 27,3 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Comerțul cu gaze naturale dintre Turcia și Rusia a devenit problematic după ce Turcia a doborât o aeronavă de război rusească în noiembrie 2015 pentru că aceasta a încălcat spațiul aerian de la frontiera cu Siria, incident care a provocat apariția unor tensiuni politice, urmate de sancțiuni economice.