Rusia: Putin anunță modernizarea armatei

  • 21 Februarie 2023 14:36
Rusia: Putin anunță modernizarea armatei

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o modernizare a armatei ruse în discursul anual despre starea națiunii, pe care l-a rostit marți în fața camerelor reunite ale parlamentului federal cu trei zile înaintea marcării unui an de când a declanșat invazia în Ucraina, relatează Agerpres.

„Nivelul de echipare a forțelor de descurajare nucleară ale Rusiei cu cele mai noi sisteme este în prezent de 91,3%'', a afirmat Putin în discursul său despre starea națiunii transmis de televiziunea de stat. ''Acum... ținând cont de experiența noastră acumulată - trebuie să atingem un nivel atât de înalt de calitate în toate segmentele forțelor armate'', a adăugat el.

În acest context, Putin a cerut introducerea unor tehnologii mai moderne în producția de armament, în baza experienței campaniei militare în Ucraina.

„Vom introduce în mod intens cele mai avansate tehnologii care să asigure creșterea potențialului calitativ al armatei și Marinei. Avem mostre de arme și echipamente în fiecare dintre aceste segmente'', a afirmat șeful statului rus, potrivit căruia, multe dintre acestea ''depășesc performanțele unor arme similare străine''.

Provocarea cu care se confruntă în prezent producătorii ruși de arme este să asigure ''producția în masă'' a acestora.

Din punctul de vedere al Kremlinului, războiul împotriva Ucrainei nu a avut succes în ultimele luni. Observatorii internaționali spun că armata Rusiei se confruntă cu probleme serioase, mai ales în ceea ce privește echipamentul său militar.

Permisie de două săptămâni la fiecare șase luni pentru militarii ruși care luptă în Ucraina

Militarii ruși care luptă în Ucraina vor beneficia de o permisie de două săptămâni la fiecare șase luni, a anunțat Putin, care cu câteva momente înainte declarase că "pas cu pas" Rusia își va atinge obiectivele militare în țara vecină, potrivit EFE.

În același timp, Vladimir Putin a recunoscut că nu au fost rezolvate toate problemele de care se plâng cei mobilizați și voluntarii. Este vorba de lipsa echipamentelor, indemnizațiilor, a asistenței medicale și alte probleme pe care combatanții le-au denunțat, a precizat el.

În acest sens, el a propus crearea unui fond de stat care să fie dedicat acordării de ''ajutor individualizat'' veteranilor campaniei militare, familiilor soldaților căzuți în Ucraina. ''Încă din acest an, birourile fondului vor fi deschise în toate regiunile Rusiei'', a anunțat el.

Rusia a convocat toamna trecută peste 300.000 de persoane ca parte a unei mobilizări militare parțiale. Totodată, la începutul acestui an, au circulat informații despre un posibil al doilea val al mobilizării, care a fost negat de autorități.

Putin și-a susținut discurs în fața membrilor Adunării Federale și a conducerii militare a țării într-o sală din Gostinnîi Dvor, un centru de evenimente din Moscova. Au asistat de asemenea personalități ale vieții culturale și religoase ruse, precum și soldați care au participat la campania din Ucraina.

Putin lasă deschisă posibilitatea unei noi candidaturi

Totodată, președintele rus a lăsat marți deschisă posibilitatea pentru o nouă candidatură a sa la alegerile prezidențiale din 2024, notează EFE.

''Aș dori să subliniez că alegerile, atât cele locale și regionale din septembrie a.c., cât și cele prezidențiale din 2024 se vor desfășura în strictă conformitate cu legea, prin respectarea tuturor procedurilor constituționale democratice'', a declarat Putin.

Adresându-se celor două camere reunite ale parlamentului federal pentru prima oară în aproape doi ani, Putin s-a referit la controversata reformă constituțională din 2020, care îi va permite să candideze din nou în 2024 și 2030.

Putin, în vârstă de 70 de ani, a venit la putere în 2000, a fost reales în 2004, a ocupat apoi timp de patru ani funcția de prim-ministru. El a revenit la Kremlin în 2012 și a fost reales din nou în 2018.

Unii analiști sugerează că, în cazul unei înfrângeri în campania militară din Ucraina sau al instituirii legii marțiale, alegerile prezidențiale ar putea fi amânate pe termen nedefinit.

Liderul încarcerat al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a afirmat cu o zi înainte că Rusia suferă o ''înfrângere militară'' în toată regula în Ucraina și a prezentat un program politic pentru o perioadă postbelică fără Putin.

Navalnîi, care ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare, a pledat pentru "demontarea" la urnele de vot a ceea ce el a numit "dictatura" lui Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău