Rusia: Putin a promulgat legea care impune închisoare pe viață pentru înaltă trădare

  • 28 Aprilie 2023 18:32
Rusia: Putin a promulgat legea care impune închisoare pe viață pentru înaltă trădare

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri unele amendamente la Codul Penal prin care se introduce condamnarea pe viață pentru înaltă trădare și se mărește, de la 15 la 20 de ani, pedeapsa prevăzută pentru acte de terorism, transmite Agerpres.

Proiectul de lege a fost aprobat anterior de ambele camere ale Parlamentului de la Moscova.

Amendamentele au fost depuse de guvern, în noiembrie 2022, în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului federal rus, în contextul campaniei militare din Ucraina, cu motivația că trebuie consolidat Codul Penal pentru a pedepsi mai aspru infracțiunile de terorism și pe cele împotriva fundamentelor ordinii constituționale și a securității statului.

Modificările promulgate de Putin vizează articolul privind "trădarea patriei", stabilind ca pedeapsă, pentru acest delict, închisoarea pe viață în loc de 20 de ani, cât se prevedea până acum.

În ultima săptămână, forțele de securitate ruse au raportat cinci arestări pentru suspiciune de "înaltă trădare".

La articolul "act terorist" din Codul Penal, pedeapsa maximă a fost majorată de la 15 la 20 de ani de închisoare.

Dacă este vorba de terorism internațional, condamnarea poate varia de la 12 ani la închisoare pe viață (în prezent, de la 10 la 20 de ani de închisoare sau închisoare pe viață).

Pedeapsa minimă pentru recrutare sau participare la infracțiuni de terorism va crește de la 5 la 7 ani, iar pentru complicitate, de la 10 la 12 ani.

Totodată, articolul "organizarea unui grup terorist și participarea la acesta" va permite, în urma promulgării amendamentelor, pedepse cu închisoarea de la 10 la 15 ani (acum între 5 și 10 ani).

Rusia înăsprește de asemenea pedepsele pentru infracțiunea de sabotaj, atunci când se comit acțiuni care au ca scop deteriorarea infrastructurii de transport și a mijloacelor de trai ale populației, precum și provocarea de daune sănătății oamenilor în scopul de a submina securitatea economică și apărarea țării.

Pentru aceste delicte, un inculpat poate fi condamnat până la 20 de ani de închisoare, față de 15 în prezent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău