Rusia: Putin a profitat de Ziua Unității Naționale pentru a critica din nou Ucraina și Occidentul

  • 05 Noiembrie 2022 13:03
Rusia: Putin a profitat de Ziua Unității Naționale pentru a critica din nou Ucraina și Occidentul

De Ziua Unității Naționale, sărbătorită vineri, președintele rus Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a-și justifica o dată în plus războiul împotriva Ucrainei și a făcut o serie de acuzații la adresa Occidentului, transmite dpa.

''Așa-numiții prieteni ai Ucrainei au împins lucrurile până la punctul în care au devenit periculoase pentru Rusia și sinucigașe pentru poporul ucrainean'', a declarat Putin, citat de agențiile de presă ruse.

El a adăugat că politica occidentală are ca scop ''slăbirea, divizarea și distrugerea Rusiei''.

''Nu vom permite niciodată acest lucru. Ne vom proteja patria așa cum au făcut-o și strămoșii noștri'', a transmis Putin, într-un discurs în prezența unor istorici și a unor fețe bisericești.

Putin a calificat din nou conducerea ucraineană drept ''neonazistă'', transmite Agerpres.

Separat, președintele rus a semnat vineri o lege care va permite mobilizarea persoanelor condamnate pentru delicte grave.

Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice după ce a primit avizul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) și al Senatului și după apariția unui video în care fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, poate fi văzut deplasându-se în închisori pentru a recruta deținuți pentru campania militară din Ucraina.

Până acum, cetățenii condamnați pentru un delict grav nu puteau fi mobilizați și nici nu puteau efectua serviciul militar obligatoriu, menționează EFE.

De acum încolo, potrivit noii legi, nu pot fi chemate la arme doar persoanele condamnate pentru abuzuri sexuale asupra unui minor, acte teroriste, luare de ostatici, organizarea de grupuri armate ilegale și de deturnări ale transportului aerian, maritim sau feroviar. La fel, nu vor fi mobilizate persoanele condamnate pentru manipularea ilegală a materialelor nucleare și a substanțelor radioactive și nici cele care au sustras astfel de substanțe.

Totodată, legea nu se aplică în cazul delictelor precum trădare de patrie, spionaj, uzurparea vieții unui oficial, preluarea violentă a puterii, rebeliune armată, apeluri publice la activități extremiste, incitare la ură și încălcarea demnității umane. Nu vor fi mobilizați nici aceia care au fost condamnați pentru că au atentat la persoane sau instituții care se bucură de protecție internațională.

Putin a mai semnat o lege care stabilește că cetățenii din formațiunile de voluntari care ajută Forțele Armate ale Federației Ruse, precum și membrii acestor formațiuni, au de acum încolo același statut ca personalul militar aflat sub contract.

Potrivit declarațiilor unor oficiali ruși, peste 15.000 de oameni s-au oferit voluntari de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău