Rusia: Putin a aprobat schimbări la legea electorală care deschid calea pentru votul electronic și prin corespondență

  • 24 Mai 2020 12:25
Rusia: Putin a aprobat schimbări la legea electorală care deschid calea pentru votul electronic și prin corespondență

Rușii vor putea să voteze electronic sau prin corespondență în viitor, conform unor schimbări la legea electorală adoptate sâmbătă de președintele Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul, citat de DPA, preluat de Agerpres.

 

Noul software care va permite votul electronic ar urma să fie disponibil la nivel național și poate fi folosit atât pentru alegeri locale, cât și pentru alegeri naționale, dar și pentru referendumuri.

Susținătorii noului sistem spun că acesta va ajuta la oprirea răspândirii noului coronavirus, din moment ce nu va mai fi nevoie că votanții să se deplaseze la urne, conform agenției de presă TASS.

Sursa:AGERPRES

Sistemul electronic a fost testat de patru ori în Moscova și nu a fost atacat cibernetic niciodată, a adăugat TASS.

Oponenții și-au exprimat îndoielile, spunând că un sistem electronic va fi mai ușor de manipulat și va îngreuna sarcina observatorilor internaționali de a identifica neregulile.

Ei au mai semnalat că schimbările sunt introduse într-un moment în care protestele publice nu sunt permise din cauza pandemiei.

Nu este clar dacă noul sistem va fi disponibil la viitorul referendum constituțional care va consolida puterea lui Putin și va elimina limita de mandate, deschizând calea ca el să poată rămâne la putere până în 2036.

Referendumul era așteptat să aibă loc la mijlocul lunii aprilie, dar a fost anulat din cauza pandemiei. Conform unor informații din media rusești, noua data va fi cel mai probabil 24 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău