Rusia propune o compoziție a lui Ceaikovski în locul imnului național la Jocurile Olimpice de la Tokyo

  • 26 Martie 2021 11:23
Rusia propune o compoziție a lui Ceaikovski în locul imnului național la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Rusia a propus Comitetului Internațional Olimpic (CIO) o temă a legendarului compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski, în locul imnului național, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a anunțat Stanislav Pozdniakov, conducătorul Comitetului Olimpic Rus (COR), citat de agenția EFE.

"Chiar dacă Ceaiskovski este compatriotul nostru, opera sa face parte din moștenirea muzicală a lumii. Sperăm că CIO va accepta propunerea noastră în curând", a declarat Pozdniakov pentru presa din țara sa.

Legendara antrenoare rusă de patinaj artistic Tatiana Tarasova a fost una dintre primele care a propus compoziții de Ceaikovaski sau Mihail Glinka, în locul imnului Rusiei.

Tarasova s-a opus încă de la început propunerii de a utiliza cântecul patriotic popular "Katiușa" în locul imnului, pentru că acesta "amintește de război" și nu a fost întâmplătoare alegere sa ca denumire a unui lansator de rachete.

Comisia sportivilor din cadrul Comitetului Olimpic Rus a propus, la mijlocul lunii ianuarie, folosirea cântecului "Katiușa" ca înlocuitor al imnului național, pe durata sancțiunii de doi ani impusă Rusiei în competițiile internaționale, din cauza scandalului generat de dopajul instituționalizat din această țară. Cu toate acesta, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins această alegere, considerând că este un cântec strâns legat de Rusia.

Din cauza sancțiunii pentru dopaj, redusă de TAS de la doi ani la patru ani, la finele luni 2020, sportivii ruși trebuie să concureze pe plan internațional fără drapel și imn național.

Echipa de handbal masculin a Rusiei a fost prima selecționată națională care a respectat sancțiunea TAS, în luna ianuarie, cu ocazia Campionatului Mondial din Egipt.

După cum a raportat recent CIO, sportivii ruși vor purta steagul Comitetului lor olimpic la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo și la Olimpiada de iarnă de la Beijing (2002), din cauza veto-ului impus de Agenția Mondială Antidoping.

Conform documentului, numele, emblema, uniforma și steagul echipei Rusiei trebuie să adere la utilizarea acronimului COR, fără nicio o menționare a cuvântului Rusia.

În următorii doi ani, sportivii ruși vor trebui să concureze ca neutri la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale, dar nu și la probele de calificare sau la competițiile europene, în care vor putea să își afișeze drapelul și să asculte imnul lor național.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău