Rusia promite că nu va folosi arme biologice

  • 17 Decembrie 2022 10:15
Rusia promite că nu va folosi arme biologice

Rusia nu va folosi arme biologice, a declarat vineri un diplomat rus de rang înalt în timpul unei conferințe de presă la Geneva, transmite Agerpres.

Directorul adjunct în Departamentul neproliferare și controlul armamentelor în MAE rus Konstantin Voronțov a combătut afirmațiile conform cărora Rusia ar putea recurge la astfel de arme în conflictul din Ucraina. ''Acesta nu este deloc un subiect'' de discuție și Rusia este ''integral și ferm atașată obligațiilor sale'' asumate în tratatele internaționale care interzic folosirea acestor arme, a indicat diplomatul rus.

''Noi nu avem niciun program în domeniul militar legat de armele biologice'' și ''toate activitățile noastre în domeniul biologic sunt exclusiv în scopuri pașnice și nimic mai mult decât atât'', a susținut Konstantin Voronțov, vorbind presei în marja unei reuniuni de evaluare a aplicării Convenției asupra armelor biologice (BWC), care interzice conceperea, fabricarea și stocarea acestei categorii de arme de distrugere în masă.

Lipsa unui mecanism de verificare a respectării acestei convenții este însă marele său punct slab și un subiect de dispută de decenii.

În intervenția sa la Geneva, diplomatul rus a reluat și acuzațiile pe această temă la adresa SUA și Ucrainei, și anume că Washingtonul ar fi implicat în dezvoltarea unor arme biologice în laboratoare din Ucraina.

Moscova a cerut în zadar Consiliului de Securitate al ONU să investigheze aceste acuzații, pe care Washingtonul și Kievul le resping vehement.

Astfel de laboratoare secrete ale SUA există ''nu doar în Ucraina, ci și în numeroase alte țări (...) de-a lungul frontierelor Rusiei'', a spus la rândul său ambasadorul rus pe lângă organizațiile internaționale cu sediul la Geneva, Ghenadi Gatilov, adresându-se presei în aceeași discuție la care a participat și Voronțov.

Întrebat despre dovezile în acest sens de care dispune Rusia, ambasadorul rus a răspuns că ''mii de documente au fost confiscate'' de trupele ruse în timpul ofensivei în Ucraina și acestea constituie tot atâtea dovezi ale activităților militare secrete desfășurate în laboratoare din această țară.

''Noi nu doar vorbim. Noi cunoaștem faptele'', a susținut diplomatul rus, criticând faptul că SUA și Ucraina nu au răspuns niciodată întrebărilor pe acest subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău