Rusia pregătește un atac major asupra orașului Sloviansk din Donbas (Statul Major ucrainean)

  • 30 Mai 2022 14:38
Rusia pregătește un atac major asupra orașului Sloviansk din Donbas (Statul Major ucrainean)

Forțele ruse pregătesc o ofensivă la scară largă în jurul orașului Sloviansk, bază a forțelor de apărare ucrainene în Donbas (estul Ucrainei), din mai multe direcții, a declarat luni Statul Major ucrainean, citat de DPA.

Trupele ruse transferă noi unități în timp ce se pregătesc să atace Sloviansk atât dinspre Izium, controlat de ruși, un oraș aflat la aproximativ 50 de kilometri mai la nord, cât și dinspre orășelul Liman, recent capturat, se menționează în buletinul zilnic al Statului Major ucrainean cu privire la evoluțiile situației de pe front, scrie Agerpres.

În decurs de mai multe săptămâni, Moscova și-a concentrat resursele militare în estul Ucrainei și în pofida unei rezistențe puternice din partea forțelor ucrainene, Rusia câștigă treptat teren.

Sloviansk și Kramatorsk, care se află puțin mai la sud, constituie cea mai mare zonă urbană din Donbas aflată încă sub controlul Kievului. Sloviansk este, de asemenea, baza forțelor armate ucrainene în estul țării. Capturarea de către Rusia a acestor orașe-gemene ar marca un punct de cotitură semnificativ în război, notează dpa.

Potrivit părții ucrainene, Rusia a adus 250 de vehicule militare în zona Izium și a reparat un pod feroviar deteriorat pentru a accelera liniile de aprovizionare.

Între altele, înaltul comandament ucrainean a indicat că o escadrilă de elicoptere de atac Ka-52 a fost de asemenea dislocată la nord de Izium. Ka-52 sunt considerate cele mai avansate elicoptere de atac grele din Rusia.

Pe lângă Sloviansk, zona dintre Severodonețk și Lisiceansk continuă să fie în centrul eforturilor rusești în Donbas. Kievul afirmă că Moscova se focalizează pe tăierea liniilor de aprovizionare ucrainene în apropiere de Severodonețk.

Severodonețk a fost ținta atacurilor rusești de luni de zile și este considerat cel mai mare oraș din Donbas controlat încă de Ucraina.

Șeful administrației militare din Sloviansk, Vadim Liah, a indicat pe canalul său Telegram că o parte din cartierele orașului sunt deconectate de la curentul electric, în timp ce sistemul de alimentare cu apă a fost avariat. În acest context, el le-a cerut locuitorilor din Sloviansk să plece din oraș, potrivit publicației Gordon.ua.

"În această situație, cea mai bună soluție pentru populație este evacuarea. Mâine (luni) exista posibilitatea de a vă înscrie la o cursă de evacuare către regiunea Rivne pentru relocare", recomandase responsabilul ucrainean. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău