Rusia pregătește o paradă militară de 9 Mai la Mariupol, susțin serviciile de informații militare ucrainene

  • 04 Mai 2022 16:41
Rusia pregătește o paradă militară de 9 Mai la Mariupol, susțin serviciile de informații militare ucrainene

Rusia pregătește o paradă militară în portul îndelung asediat Mariupol, de 9 Mai, ziua când Moscova celebrează victoria asupra Germaniei naziste, au afirmat miercuri serviciile de informații ucrainene, transmite AFP.

Potrivit Serviciului de Informații al Ministerului Apărării ucrainean (GUR), directorul adjunct al administrației prezidențiale ruse Serghei Kirienko a sosit pe Mariupol pentru a pregăti această paradă.

"Misiunea principală a responsabilului lui Putin este să pregătească festivitățile de 9 Mai", se poate citi într-un comunicat al GUR pe Telegram.

Mariupol, oraș-port din sud-estul Ucrainei, "va deveni un centru de festivități", adaugă comunicatul. "Bulevardele principale ale orașului sunt curățate de urgență, molozul și cadavrele sunt îndepărtate, la fel și munițiile care nu au explodat", precizează comunicatul.

Telespectatorii ruși vor vedea reportaje despre cât de bucuroși sunt locuitorii din Mariupol să-i vadă pe ruși sosind în orașul lor, a adăugat el. Sărbătoarea de 9 Mai este în fiecare an ocazia unei mari parade militare la Moscova, în Piața Roșie.

Tot potrivit GUR, "o campanie de propagandă la scară mare este în curs" pe lângă populația orașului, estimată în prezent de autoritățile ucrainene la 100.000-120.000 de persoane, comparativ cu aproape jumătate de milion înainte de război.

Întrebat despre pregătirile pentru parada din 9 Mai, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu nu a evocat în mod explicit posibilitatea unei astfel de parade la Mariupol. "Anul acesta, parade militare vor avea loc în 28 de orașe rusești", s-a rezumat să anunțe Șoigu, precizând că "aproape 65.000 de persoane, circa 2.400 de tipuri de arme și de echipamente militare și peste 460 de avioane vor fi mobilizate anul acesta".

Mariupol este aproape în întregime sub controlul armatei ruse. Doar imensul complex metalurgic Azovstal, unde s-au adăpostit ultimii combatanți ucraineni și civili din oraș, încă nu a fost cucerit complet de forțele Moscovei.

Un comandant ucrainean al regimentului Azov care apără oțelăria a anunțat marți că rușii au lansat un asalt asupra sitului, însă Kremlinul a dezmințit această informație miercuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău