Rusia | Posibilă renumărare a voturilor electronice la Moscova în alegerile pentru Duma de Stat, în urma unor suspiciuni de fraudă

  • 22 Septembrie 14:11
Rusia | Posibilă renumărare a voturilor electronice la Moscova în alegerile pentru Duma de Stat, în urma unor suspiciuni de fraudă

Camera civică a Moscovei (Obșcestvennaia palata) - organism însărcinat cu monitorizarea alegerilor în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) - a agreat o renumărare a voturilor exprimate electronic în capitala rusă după numeroase acuzații de fraudă, relatează EFE și Interfax, citate de Agerpres.

''Am dispus grupului tehnic (al Camerei) să renumere voturile'', a declarat Aleksei Venediktov, șeful comisiei de observatori a entității menționate într-o ședință a Camerei civie.

În plus, Venediktov - redactor-șef al postului de radio Eho Moskvî, care deși aparține holdingului Gazprom Media, apropiat Kremlinului, are o politică redacțională independentă și se poziționează ca un critic al puterii - a propus totodată să fie publicate toate informațiile referitoare la votul electronic exprimat la Moscova.

El a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să păstreze toate documentele tipărite legate de votul electronic pentru a le compara la renumărarea votului online.

Principalele acuzații de fraudă legate de votul electronic au venit din partea Partidului Comunist, care și-a văzut rezultatele scăzând considerabil la Moscova după ce Comisia electorală a adăugat datele de la votul electronic la numărul general de voturi.

Rezultatele votului electronic au fost date publicității la Moscova cu întârziere de mai multe ore, ceea ce a alimentat suspiciunile de fraudă.

Deși o astfel de renumărare s-ar putea efectua la Moscova, Camera Civică a exclus o operațiune similară în celelalte șase regiuni ruse în care a fost utilizată această modalitate.

''Nu este necesar la nivel federal, întrucât rezultatele au fost publicate rapid și nu au existat îngrijorări cu privire la posibile manipulări'', a declarat președintele comisiei electorale teritoriale a Camerei Civice din Moscova, Ilia Massui.

Potrivit lui Massui, specialist IT și fost ministru adjunct al comunicațiilor, toate operațiunile blockchain de la votarea de la Moscova au fost publicate, iar observatorii tehnici au acces la ele.

Nu se știe încă dacă o renumărare a voturilor electronice chiar va avea loc, întrucât Comisia Electorală din Moscova (Mosgorizbirkom) a respins posibilitatea unei astfel de acțiuni, informează postul de televiziune independent Nastoiașcee vremea. Nu s-a vorbit despre o renumărare a voturilor (electronice) propriu-zisă, în principiu, o astfel de chestiune nici nu poate abordată în cadrul legislației actuale, a declarat Dmitri Reut, citat de postul de televiziune menționat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,42
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,02 m/s
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15
Fri
16

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0807 0.0191
USD 17.2961 -0.0552
RON 4.0580 0.0052
UAH 0.6566 -0.0021
RUB 0.2428 0.0013
Arhivă Radio Chișinău