Rusia | Poliția arestează aliați ai lui Navalnîi înaintea manifestațiilor programate pentru weekend

  • 22 Ianuarie 2021 08:30
Rusia | Poliția arestează aliați ai lui Navalnîi înaintea manifestațiilor programate pentru weekend

Autoritățile ruse au reținut joi cinci colaboratori ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, încercând în același timp să oprească apelurile la ieșirea în stradă, alimentate de recordul de audiență al unei anchete care îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin de corupție, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Echipa lui Aleksei Navalnîi a lansat un apel către simpatizanții acestuia să "iasă în stradă" sâmbătă în 65 de orașe din Rusia pentru a cere eliberarea liderului lor, deținut de la revenirea în țară duminică, după mai multe luni de convalescență în Germania din cauza unei presupuse otrăviri.

În urma avertisementelor oficiale difuzate în ultimele zile pentru a-i descuraja pe contestatari, poliția rusă a arestat-o joi pe Liubov Sobol, o personalitate marcantă a opoziției și apropiată de Navalnîi.

"Ea a fost arestată pentru că lansat apeluri la manifestații neautorizate", a declarat pentru AFP avocatul său, Vladimir Voronin.

Purtătoarea de cuvântului al lui Navalnîi, Kira Iarmîș, a fost de asemenea reținută joi seara, după o percheziție la domiciliul său din Moscova, a reușit ea să transmită prin Twitter.

Un alt colaborator important al lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a anunțat și el pe Twitter că a fost arestat, într-o gară a capitalei ruse.

De naționalitate belarusă, Vladlen Los, un avocat al organizației anticorupție a lui Navalnîi, a transmis și el că a fost arestat și a fost somat să părăsească Rusia.

Echipa lui Navalnîi la Krasnodar (sud-vest) a indicat de altfel că responsabila sa, Anastasia Pancenko, a fost de asemenea arestată.


În fața mobilizării anunțate pentru sâmbătă, Parchetul rus a anunțat măsuri în vederea "limitării accesului la informații ilegale" difuzate online și constituind "apeluri de participare la acțiuni ilegale în masă".

 


Foto: (c) YURI KOCHETKOV / EPA


La rândul său, Ministerul de Interne rus s-a declarat pregătit "să protejeze ordinea publică" și a promis să-i urmărească pe autorii apelurilor prin internat la manifestații.

Anterior, agenția rusă de supraveghere a telecomunicațiilor Roskomnadzor a adresat un avertisment platformelor TikTok și VKontakte, echivalentul rus al Facebook, ordonându-le să blocheze conținuturile considerate apeluri către "minori să participe la activități ilegale".

Joi, Roskomnadzor a amenințat între altele cu amenzi, mergând până la 4 milioane de ruble (44.600 de euro) platformele de internet care nu vor suprima "informațiile interzise".

După arestarea sa duminică, Aleksei Navalnîi a ripostat marți, difuzând o anchetă despre imensa și fastuoasa proprietate de care ar beneficia - potrivit lui - președintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre și a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.

 

Joi seara, această amplă investigație însoțită de o înregistrare video de aproape două ore fusese deja vizualizată de peste 47 milioane de ori pe YouTube.

Kremlinul a respins total aceste acuzații, denunțând un "atac" împotriva lui Putin și calificându-i drept "escroci" pe membrii echipei lui Navalnîi.

Această înregistrare video a alimentat mii de publicări pe rețelele de socializare, reiterând apelul de a manifesta pentru eliberarea opozantului.

Tinerii sunt mobilizați în special pe TikTok, în timp ce mai multe personalități, între care actori, muzicieni și atleți și-au anunțat sprijinul pentru Navalnîi.

Fostul căpitan al selecționatei ruse de fotbal, Igor Denisov, puțin interesat în prezent de politică, consideră că opozantul - pentru care are un "mare respect" - "trebuie să fie eliberat".

Foarte popularul moderator al unei emisiuni pe YouTube, Iuri Dud, a denunțat o situație "scandaloasă" într-o postare pe care a obținut 835.000 de like-uri pe Instagram.

Echipa lui Navalnîi a afirmat că a primit donații, totalizând aproape 10 milioane de ruble (112.000 euro).

Aleksei Navalnîi, a cărui eliberare este cerută de UE și SU, a fost arestat la revenirea sa în Rusia, după mai multe luni de convalenscență în Germania, unde a fost transportat după o presupusă otrăvire căreia i-a fost victimă în august în Siberia.

El acuză Kremlinul că este responsabil de aceasta, ceea ce Moscova dezminte, denunțând un complot care implică Occidentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău