Rusia plănuiește o nouă ofensivă. Ce așteaptă armata lui Putin / Analiază ISW

  • 15 Ianuarie 10:40
Rusia plănuiește o nouă ofensivă. Ce așteaptă armata lui Putin / Analiază ISW

Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce pământul va îngheța în sudul și estul Ucrainei, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de luni, 15 ianuarie, scrie hotnews.ro.

Numeroase surse rusești susțin că armata va lansa o ofensivă de amploare în Ucraina, notează ISW.

Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe cândva între 12 ianuarie și 2 februarie, după ce solul va îngheața iar forțele ucrainene vor fi „epuizate" de apărarea poziției lor în Avdiivka și pe malul estic (stâng) al Niprului din regiunea Herson.

Criticul literar rus Serghei Pereslegin a susținut că rușii ar trebui să fie mai îngrijorați de faptul că Moscova își lansează ofensiva la momentul nepotrivit sau că face aceleași „greșeli" pe care le-a făcut Ucraina în timpul contraofensivei sale din 2023, decât de o nouă ofensivă ucraineană în 2024.

Pereslegin și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia nu are suficienți oameni pentru a desfășura ofensiva pe scară largă pe care o anticipează.

Un milblogger rus proeminent a susținut că numărul de militari de pe linia frontului permite forțelor ruse să efectueze manevre tactice localizate, dar este puțin probabil să aibă un succes semnificativ din punct de vedere operațional.

Condițiile meteorologice par să afecteze activitățile la sol de ambele părți. Forțele ucrainene din sudul țării au raportat că aviația rusă nu poate opera în regiune din cauza vremii geroase.

Un milblogger rus a susținut că vremea geroasă afectează activitatea terestră rusă și ucraineană, precum și sistemele de artilerie și de drone pe tot frontul, în special în direcția Herson.

Un corespondent de război rus a afirmat săptămâna trecută că condițiile meteo de îngheț împiedică forțele rusești să desfășoare operațiuni terestre și să avanseze la nord de Verbove, în vestul regiunii Zaporojie.

Fostul șef al Roscosmos, agenția spațială rusă, Dmitri Rogozin a afirmat că linia frontului din vestul regiunii Zaporojie „bâzâie ca un stup de albine" din cauza numărului mare de drone ucrainene care operează, însă Rogozin a afirmat că forțele ucrainene dedică șase drone pentru a lovi fiecare țintă valoroasă din vestul regiunii Zaporojie și că utilizarea intensă a dronelor ucrainene complică rotația personalului rus.

ISW a evaluat anterior că temperaturile sub zero grade din Ucraina probabil limitează în prezent operațiunile de-a lungul frontului, dar vor crea un teren mai favorabil pentru războiul de manevră mecanizat pe măsură ce solul îngheață în următoarele săptămâni.

Analiștii de la ISW cred că forțele rusești vor încerca probabil să susțină sau să intensifice operațiunile ofensive localizate în tot estul Ucrainei în încercarea de a prelua și de a păstra inițiativa, indiferent de condițiile meteorologice.

Think-tank-ul american evaluează, de asemenea, că forțele rusești nu vor putea face progrese semnificative din punct de vedere operațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău