Rusia | Peste 250 de manifestanți împotriva războiului din Ucraina au fost arestați

  • 13 Martie 2022 15:18
Rusia | Peste 250 de manifestanți împotriva războiului din Ucraina au fost arestați

Peste 250 de persoane care manifestau duminică împotriva intervenției militare ruse din Ucraina au fost arestate în Rusia, potrivit unei organizații neguvernamentale, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Cel puțin 268 de persoane au fost deja arestate în 23 de orașe", a transmis pe site-ul său OVD-Info, un ONG specializat în urmărirea manifestațiilor.

Jurnaliști ai AFP au văzut cum mai mulți manifestanți au fost arestați "manu militari" la Moscova și la Sankt-Petersburg, al doilea oraș al țării.

La Moscova, câteva zeci de persoane au sfidat interdicția de a manifesta și s-au adunat în apropierea Kremlinului. Cel puțin 30 de manifestanți și un jurnalist au fost reținuți de polițiști, potrivit AFP.

"Pace în lume!", scanda o femeie în timp ce era dusă cu forța de doi agenți de poliție.

Mai mulți polițiști aveau inscripționată litera 'Z' pe cască, un semn de recunoaștere care exprimă sprijinul pentru soldații ruși desfășurați în Ucraina.

La Sankt-Petersburg, unde numeroase autocare cu polițiști puteau fi văzute în centru, manifestanții încercau să fie discreți.

Kristina, o tânără de 20 de ani, a ieșit îmbrăcată cu o geacă albastră și cu o pălărie galbenă, culorile drapelului ucrainean.

"Bineînțeles că ne este frică să ieșim (la manifestații). Toată lumea este reținută (de poliție), mai mulți dintre prietenii mei au fost arestați, alții au fost concediați de la universitate", a spus ea pentru AFP.

"M-am îmbrăcat în culorile Ucrainei și stau aici. Pentru a protesta, într-un fel sau altul", a adăugat ea.

"Sunteți cu toții trădători, ar trebui să fiți arestați", le-a spus o trecătoare în jurul a 60 de ani.

De altfel, mai mulți manifestanți și câțiva jurnaliști au fost reținuți de poliție, potrivit AFP.

În ciuda interdicției, în fiecare zi se adună manifestanți în Rusia pentru a denunța intervenția militară în Ucraina. Deși sunt limitate, simpla organizarea a acestor adunări este notabilă, dată fiind puterea represiunii.

Cei care manifestează se expun sistematic la amenzi, chiar la detenție. Duminica trecută, peste 5.000 de manifestanți au fost arestați.

În total, peste 14.100 de manifestanți au fost arestați de la începutul atacului Rusiei din Ucraina, la 24 februarie, conform OVD-Info.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău