Rusia: Peste 150 de persoane au fost condamnate pentru acțiuni de omagiere a memoriei opozantului Navalnîi

  • 19 Februarie 08:20
Rusia: Peste 150 de persoane au fost condamnate pentru acțiuni de omagiere a memoriei opozantului Navalnîi

Justiția rusă a condamnat la închisoare în acest week-end cel puțin 150 de persoane arestate în timpul activităților de omagiere a memoriei opozantului Aleksei Navalnîi pe motiv că au încălcat legislația strictă ce se aplică demonstrațiilor, transmite AFP.

Doar la Sankt Petersburg, sâmbătă și duminică, judecătorii au condamnat 154 dintre persoanele arestate la până la 14 zile de închisoare, potrivit deciziilor făcute publice de serviciul de presă al instanțelor din acest oraș.

Grupurile pentru drepturile omului și mass-media independente au raportat mai multe condamnări similare în alte orașe.

Rudele sale au calificat sâmbătă autoritățile ruse drept "ucigași" care încearcă să "acopere urmele" pentru că refuză să le predea cadavrul, Kremlinul păstrând tăcerea în pofida acuzațiilor din partea Occidentului și a mitingurilor de omagiere a opozantului rus.

În zeci de orașe, poliția a arestat sute de ruși care au mers să depună flori și să aprindă lumânări în onoarea opozantului la memorialele pentru victimele represiunii din perioada stalinistă.

Protestele împotriva Kremlinului și alte acțiuni publice care se opun regimului sunt ilegale în Rusia, în special în temeiul legislației ce interzice adunările neautorizate.

Polițiști și bărbați în civil au patrulat în zeci de orașe din Rusia în care oamenii s-au adunat pentru a-l omagia pe Aleksei Navalnîi. Ei au fost văzuți în special în timpul nopții îndepărtând semnele comemorative. Bărbați cu glugă au fost văzuți punând flori în saci de gunoi pe un pod de lângă Kremlin, unde un alt oponent important al lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, a fost asasinat în 2015.

Peste 380 de persoane din 39 de orașe, adunate pentru a comemora moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi, au fost arestate în Rusia, din 16 până pe 18 februarie 2024.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău