Rusia: Parchetul cere șase ani de închisoare pentru cineastul Kirill Serebrennikov

  • 22 Iunie 2020 17:06
Rusia: Parchetul cere șase ani de închisoare pentru cineastul Kirill Serebrennikov

Parchetul rus a cerut luni șase ani de închisoare pentru regizorul de teatru și film Kirill Serebrennikov, o personalitate de marcă a universului artistic din Rusia, acuzat de deturnare de fonduri într-un proces controversat, informează AFP, preluat de Agerpres.

Într-o audiere ce a avut loc la Moscova, Parchetul rus a cerut și o amendă de 800.000 de ruble (10.200 de euro), potrivit unui jurnalist de la AFP care a fost prezent la tribunal.

Pedepse cuprinse între patru și cinci ani de închisoare au fost cerute și pentru trei colaboratori ai regizorului Kirill Serebrennikov.

Prezent la audiere, Kirill Serebrennikov, în vârstă de 50 de ani, este acuzat că a deturnat între 2011 și 2014 aproximativ 128 de milioane de ruble (1,64 milioane de euro) din subvenții publice.

Reținut de Poliție în august 2017, regizorul a fost plasat în regim de arest la domiciliu până în aprilie 2019.

În septembrie 2019, justiția rusă a ridicat "toate măsurile privative" decise împotriva lui și a celor trei colaboratori puși sub acuzare, apoi a retrimis dosarul la Parchet, considerându-l incomplet.

O a treia expertiză a concluzionat la începutul lunii iunie că regizorul și echipa lui au încasat un excedent de 128 de milioane de ruble din fonduri publice pentru un proiect al trupei Seventh Studio, condusă de Serebrennikov.

Noul aviz contravine unei expertize precedente, care a contrazis punctul de vedere al acuzării.

Kirill Serebrennikov, care este directorul artistic al Centrului Gogol, un celebru teatru din Moscova, a negat întotdeauna acuzațiile formulate împotriva sa.

Susținătorii lui consideră că artistul este pedepsit pentru libertatea lui de creație și pentru piesele sale de teatru uneori îndrăznețe, care combină politica, sexualitatea și religia, într-o țară în care autoritățile depun eforturi pentru revenirea în forță a societății ruse la "valori tradiționale". Autoritățile moscovite dezmint însă această interpretare a faptelor.

Aproximativ 3.000 de personalități din domeniul culturii au cerut luni într-o petiție adresată Ministerului Culturii ca acesta să renunțe la acuzații, denunțând "un proces care a fost fabricat" de către anchetatori.

După arestarea lui Serebrennikov, numeroase apeluri în favoarea lui au fost lansate de personalități din universul artistic din Rusia și din străinătate.

Kirill Serebrennikov s-a remarcat cu filmul său "Leto", despre viața rockerului sovietic Viktor Țoi, premiat în 2018 la Festivalul de la Cannes și al cărui montaj a fost terminat în reședința regizorului, în timp ce acesta se afla în regim de arest la domiciliu.

Din cauza aceleiași măsuri, Kirill Serebrennikov a lipsit la sfârșitul anului 2017 la Teatrul Bolșoi din Moscova la premiera spectacolului "Nureev", dedicat fostului balerin sovietic decedat în Occident în 1961. Și acel spectacol a stârnit controverse, iar premiera sa a fost amânată cu șase luni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău