Rusia organizează a doua zi de vot a alegerilor prezidențiale. Peste 30% dintre ruși și-au exercitat deja dreptul de vot

  • 16 Martie 10:06
Rusia organizează a doua zi de vot a alegerilor prezidențiale. Peste 30% dintre ruși și-au exercitat deja dreptul de vot

Rusia organizează sâmbătă a doua zi a alegerilor prezidențiale la care au participat vineri aproape o treime din cei 112 milioane de ruși cu drept de vot.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), peste 30% dintre ruși și-au exercitat vineri dreptul de vot, la care trebuie adăugate cele 2,6 milioane care au votat anticipat din cauza războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

Vineri, mai multe persoane au fost arestate pentru că au pulverizat cerneală, vopsea și antiseptic pe urne sau au aruncat cocteiluri Molotov în direcția secțiilor de votare.

În plus, președintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să-i perturbe realegerea prin atacuri și incursiuni la graniță.

"Cu obiectivul de a perturba alegerile, de a teroriza oamenii, în mai multe regiuni de graniță cu Ucraina regimul neonazist de la Kiev a planificat și încearcă să execute acțiuni militare demonstrative (...) Aceste atacuri inamice nu pot și nu vor rămâne nepedepsite", a declarat Putin, care a prezidat prin videoconferință o ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, la care a participat ministrul apărării Serghei Șoigu.

Cel puțin doi civili ruși au fost uciși într-un atac ucrainean cu 15 rachete Vampire asupra orașului Belgorod, în timp ce Rusia, la rândul său, a atacat vineri o zonă rezidențială a orașului ucrainean Odesa, ucigând cel puțin 20 de oameni și făcând peste 70 de răniți.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a votat vineri din biroul său în încercarea de a promova votul electronic, considerat fraudulos de opoziție.

Potrivit sondajelor oficiale, Putin se bucură de o intenție de vot de peste 80%, așa că ar putea obține cea mai mare victorie electorală a sa de când a venit la putere în 2000.

Sprijinul pentru reprezentantul Partidului Oameni Noi, Vladislav Davankov, și pentru comunistul Nikolai Haritonov este de 6%, în timp ce ultranaționalistul Leonid Slutski este creditat cu circa 5% din intențiile de vot.

O parte a opoziției față de Kremlin a decis să-l susțină pe Davankov, a cărui poziție față de războiul din Ucraina este ambiguă, în timp ce alții au cerut ca oamenii să voteze duminică la prânz, în acțiunea cunoscută sub numele de "Amiază fără Putin", ai cărui participanți au fost amenințat cu urmărirea penală de către Parchetul rus.

Aproximativ 4,5 milioane de alegători pot vota în zonele ocupate de armata rusă în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie).

După moartea în închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, susținătorii săi - care îl fac direct responsabil pe Putin de moartea principalului oponent al Kremlinului - au cerut Occidentului să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău