Rusia oferă Poloniei un acces limitat la epava avionului prăbușit la Smolensk

  • 23 August 2018 20:33
Rusia oferă Poloniei un acces limitat la epava avionului prăbușit la Smolensk

După mai mult de opt ani de la catastrofa aeriană de la Smolensk, în care pe 10 aprilie 2010 și-au pierdut viața 96 de persoane, printre care și președintele de la acea vreme al Poloniei, Lech Kaczynski, soția sa și alți înalți oficiali polonezi, autoritățile ruse au anunțat joi că vor oferi Varșoviei un acces limitat la epava avionului Tupolev TU-154, relatează agențiile dpa și PAP.

Conform declarației dată joi de comisia rusă însărcinată cu investigarea acestui accident, reprezentanții polonezi vor putea examina unele elemente ale epavei avionului în perioada 3-7 septembrie.

Potrivit investigatorilor ruși, avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiții de ceață densă, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse.

Dar în Polonia sunt vehiculate unele teorii ale conspirației care pun pe seama Rusiei prăbușirea avionului prezidențial polonez, iar controversele legate de acest accident sunt o sursă de tensiuni în relațiile dintre Moscova și Varșovia.

Epava avionului este păstrată pe aeroportul din Smolensk. Guvernul de la Varșovia a cerut cu insistență să-i fie predată această epavă, dar Rusia a refuzat, fapt care a alimentat în Polonia speculațiile privind un posibil atentat rus.

În plus, justiția poloneză a formulat anul trecut acuzații împotriva unor controlori de trafic aerian ruși, pe care-i consideră responsabili pentru catastrofa aeriană, acuzații descrise de Rusia ca fiind motivate politic.

Delegația poloneză aflată la bordul acelui avion și condusă de președintele Lech Kaczynski (fratele geamăn al lui Jaroslav Kaczynski, actualul lider al Partidului Lege și Justiție care conduce în prezent Polonia) se îndrepta spre Katyn pentru a participa la o ceremonie de marcare a 70 de ani de la masacrul din 1940, când circa 22.000 de prizonieri de război polonezi au fost uciși de forțele sovietice.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău