Rusia nu va reveni la tratatul New START dacă SUA nu-și schimbă poziția față de Ucraina (Riabkov)

  • 01 Martie 2023 17:03
Rusia nu va reveni la tratatul New START dacă SUA nu-și schimbă poziția față de Ucraina (Riabkov)

Moscova nu își va reexamina suspendarea participării sale la tratatul New START cu privire la dezarmarea nucleară încheiat cu SUA până când Statele Unite nu își vor schimba politica față de Ucraina, a declarat miercuri ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, transmite Agerpres.

Președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova își suspendă participarea la acest acord, acuzând SUA că încearcă să provoace Rusiei o "înfrângere strategică" în Ucraina. Putin a promulgat marți legea care suspendă participarea Moscovei la acest tratat.

Agenția de presă Interfax îl citează pe Riabkov: "Până când SUA nu își vor schimba comportamentul, până când nu vom vedea semne de bun simț în privința a ceea ce fac în legătură cu Ucraina...nu vedem nicio șansă ca decizia de suspendare a New START să fie revizuită sau reexaminată".

Tratatul a fost semnat în 2010 de către președinții SUA și Rusiei de la acea vreme, Barack Obama, respectiv Dmitri Medvedev, pentru a limita numărul de focoase nucleare strategice pe care fiecare parte le poate desfășura. Pactul a fost susținut de un sistem de inspecții reciproce și de schimburi de date.

Tratatul, ultimul dintr-o serie ce datează de peste jumătate de secol între Washington și Moscova și care a pus capăt Războiului rece, urmează să expire în 2026.

Analiștii militari estimează că anularea sau neprelungirea acestuia ar crește riscul nuclear într-un moment de confruntare accentuată din cauza conflictului din Ucraina.

Riabkov a declarat că cele două țări continuă să discute despre problemele legate de acest tratat prin intermediul unor "canale închise", conform Interfax.

Rusia este dispusă să comunice și să facă schimb de informații cu Washingtonul cu privire la New START, în funcție de necesități, dar nu vede nicio cerință pentru un dialog regulat în acest moment, a mai spus viceministrul rus de externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău