Rusia nu amenință deocamdată țările NATO, dar poate folosi forța împotriva Republicii Moldova
-
06 Iulie 2015 13:25
Rusia nu amenință deocamdată țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, dar poate folosi forța împotriva Republicii Moldova și a Georgiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii postului de radio Deutsche Welle, citat de Agerpres.Acesta a trimis un avertisment Moscovei: 'Alianța…
Rusia nu amenință deocamdată țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, dar poate folosi forța împotriva Republicii Moldova și a Georgiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii postului de radio Deutsche Welle, citat de Agerpres.
Acesta a trimis un avertisment Moscovei: 'Alianța Nord-Atlantică nu doarme niciodată'.
'Cred că trebuie respectat un echilibru între analiza situației și descrierea amenințărilor la adresa NATO. Nu trebuie să exagerăm pericolele și să dramatizăm situația. Noi nu vedem o amenințare imediată, întrucât Alianța Nord-Atlantică este cea mai puternică alianță de apărare din toate timpurile', a afirmat Stoltenberg, de două ori prim-ministru al Norvegiei în trecut, potrivit Deutsche Welle în limba rusă.
Cu toate acestea, el a admis că țările vecine Rusiei, care nu fac parte din blocul NATO, au motive de îngrijorare în contextul în care Moscova a anunțat modernizarea arsenalului său nuclear.
'Rachetele intercontinentale se înscriu în comportamentul Moscovei. Rusia este pregătită să-și folosească forța împotriva Ucrainei, a Georgiei și Republicii Moldova. Rusia menționează tot mai des armele nucleare ca parte a strategiei sale militare', a subliniat Jens Stoltenberg, indicând că răspunsul NATO la aceste demersuri ale Moscovei are un 'caracter defensiv', este proporțional și respectă tratatele internaționale.
'Noi am crescut gradul de pregătire de luptă a forțelor noastre. Am consolidat prezența militară la granița de est a Alianței. Desfășurăm un fel de mici comandamente în țările baltice, Bulgaria, Polonia și România. Am intensificat patrulele aeriene și prezența noastră în țările membre din Est ca răspuns la comportamentul Rusiei', a menționat secretarul general al NATO.
Întrebat despre posibilii următori pași ai președintelui rus Vladimir Putin, Stoltenberg a răspuns: 'Încercarea de a ghici intențiile liderilor ruși este o sarcină dificilă și periculoasă. Cred că ar trebui să pornim de la ceea ce ei fac. Ei folosesc forța militară pentru a-și intimida vecinii - Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Ei de mulți ani investesc masiv în consolidarea forțelor armate. Acum Moscova are o armată mai bine pregătită și mai bine echipată. În plus, ei (rușii) organizează manevre neanunțate pentru a-și ascunde acțiunile agresive împotriva vecinilor lor. Tocmai în acest mod a avut loc anexarea Crimeii'.
În acest context, NATO se vede obligată să răspundă la un astfel de comportament, spune el. 'De aceea NATO efectuează consolidarea capacității sale de apărare, fără precedent de la încheierea Războiului Rece', a menționat Stoltenberg, avertizând că 'NATO nu doarme niciodată'. El a făcut această remarcă la observația reporterului DW că Alianța Nord-Atlantică este numită deseori un 'gigant adormit' și se poate că a fost trezit din somn de criza ucraineană, conform paginii de internet a Deutsche Welle în limba rusă.