Rusia nu a fost invitată la ceremonia de învestire a noului președinte, Volodimir Zelensk, confirmă MAE de la Kiev

  • 18 Mai 2019 07:55
Rusia nu a fost invitată la ceremonia de învestire a noului președinte, Volodimir Zelensk, confirmă MAE de la Kiev

Rusia nu a fost invitată la ceremonia de învestire a noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat vineri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Kiev, Ekaterina Zelenko, subliniind că au fost invitați doar reprezentanții statelor cu care Ucraina cooperează strâns, potrivit agenției de presă Interfax-Ukraina.

'Federația Rusă nu a fost invitată la ceremonia de învestitură. I-am invitat doar pe partenerii noștri și pe acele state cu care Ucraina cooperează în mod intens, state care ne sunt partenere și prietene', a explicat ea.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a stabilit pentru luni, 20 mai, ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski, ales președinte al Ucrainei cu peste 73% din voturi în al doilea tur de scrutin. Contracandidatul său, președintele în exercițiu Petro Poroșenko a obținut doar 24,45%, fiind sancționat de electorat îndeosebi pentru eșecul în domeniul combaterii corupției.

'Președinții țărilor baltice, președintele Georgiei și cel al Ungariei și-au confirmat deja participarea', a indicat reprezentanta diplomației Kievului.

Uniunea Europeană va fi reprezentată la ceremonie de către vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, conform agenției de presă citate.

La solicitarea presei de a preciza dacă din partea SUA la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski va participa vicepreședintele Mike Pence, purtătoarea de cuvânt a MAE ucrainean a declarat: 'Până la ora actuală nu există confirmarea participării unui înalt reprezentant din Statele Unite, dar în curând ne așteptăm la informații mai precise'.

Criza în relațiile dintre Ucraina și Rusia s-a declanșat după ce în urma mișcării de contestare a fostului președinte prorus Viktor Ianukovici au venit la putere forțele prooccidentale în 2014. A urmat anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova în martie același an. Ulterior, Kievul a acuzat Rusia că acordă sprijin militar rebelilor separatiști din Donbas (estul prorus ucrainean).

Tensiunile s-au acutizat după incidentul naval din noiembrie trecut lângă strâmtoarea Kerci în Marea Neagră, când gărzile de coastă ruse au deschis focul și au sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipajele de la bord, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău