Rusia neagă că a rămas fără rachete moderne; media ucraineană semnalează utilizarea de rachete sovietice X-22

  • 09 Mai 19:59
Rusia neagă că a rămas fără rachete moderne; media ucraineană semnalează utilizarea de rachete sovietice X-22

Rusia a negat luni că nu ar mai dispune de suficiente rachete ghidate de înaltă precizie, așa cum a afirmat anterior Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluția conflictului din Ucraina, relatează EFE și Interfax.

Media ucraineană Defense Express semnalează însă luni utilizarea de către aviația rusă a rachetelor X-22 de fabricație sovietică, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

"Dacă ar fi să dăm crezare la tot ceea ce spune cealaltă parte, Rusia trebuia să rămână fără rachete încă din luna martie. Dar aceasta nu s-a întâmplat. Complexul militar-industrial furnizează armatei noastre întreaga gama necesară de rachete în volumele necesare", a declarat într-un interviu pentru Interfax vicepremierul rus Iuri Borisov, responsabil cu industria de apărare în guvernul rus.

El a asigurat că "există suficiente rachete și muniții moderne ghidate de înaltă precizie pentru a îndeplini toate misiunile puse în fața forțelor armate ruse".

Ministerul britanic al Apărării a semnalat luni în buletinul său zilnic informativ despre ultimele evoluții ale ofensivei ruse în Ucraina că "de la începutul invaziei, Rusia s-a lăudat public cu capacitatea sa de a efectua lovituri chirurgicale și de a limita daunele colaterale".

"Ei (rușii) au spus că orașele ucrainene vor fi ferite de bombardamente", indică ministerul britanic, subliniind că, întrucât conflictul se prelungește, "în pofida așteptărilor de dinainte ale Rusiei, stocurile sale de muniție ghidate de înaltă precizie au fost probabil puternic diminuate".

În opinia autorităților militare britanice, aceasta a obligat Rusia să folosească arme vechi, mai puțin precise și mai ușor de interceptat.

În același timp, Rusia a demonstrat "deficiențe în ceea ce privește capacitatea sa de a efectua lovituri de înaltă precizie la scară largă", concluzionează experții ministerului.

Cu toate acestea, vicepremierul Iuri Boris susține că sistemele rusești ghidate de înaltă precizie s-au dovedit a fi eficiente în cursul așa-numitei "operațiuni militare speciale din Ucraina", conform Interfax.

"Toate tipurile de arme rusești ghidate de înaltă precizie și-au confirmat caracteristicile de luptă, care au permis lovituri precise asupra infrastructurii militare din toată Ucraina și au redus astfel la minimum victimele civile", a asigurat responsabilul rus.

Rusia utilizează o gamă largă de sisteme pentru a ataca ținte în Ucraina, printre care rachete ghidate aer-sol, rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune lansate pe cale aeriană și maritimă, rachete hipersonice Kinjal, lansate aerian, și rachete tactice Iskander-M, a indicat Borisov.

"Aceste tipuri de arme sunt intens dezvoltate, cu accent pe utilizarea lor rapidă, cu precizie înaltă, pe distanțe lungi, împreună cu proiectarea de noi sisteme hipersonice", a adăugat el.

În plus, sistemele de rachete de coastă Bastion sunt acum capabile să lovească ținte terestre, a spus vicepremierul rus. "Modernizarea acestui sistem a făcut posibilă lansarea de rachete Onix (supersonice) asupra unor ținte importante inamice de la sol. Eficacitatea distrugerii garantate a diferitelor tipuri de ținte a fost confirmată în cursul operațiunii militare speciale", a afirmat oficialul rus în interviul pentru Interfax.

Dar, după cum a relatat luni publicația ucraineană specializată Defense Express, citând surse militare de la Kiev, trupele ruse au lansat în noaptea de duminică spre luni atacuri cu rachete de fabricație sovietică X-22, care au fost lansate de bombardiere strategice Tu-22M3.

Potrivit unor surse, forțele aeriene ruse au efectuat lovituri asupra unor ținte din regiunea Donețk cu rachete de croazieră lansate pe cale aeriană X-22, pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

În jur de șase rachete X-22 au fost lansate asupra unor localități situate în apropiere de linia frontului din regiunea Donețk.

Conform analiștilor de la Defense Express, dacă aviația rusă a început să folosească rachete sovietice, atunci aceasta ar putea să însemne că stocurile de Kalibr și Iskander au fost puternic diminuate.

X-22 sunt rachete de croazieră sovietice care au fost fabricate în anii 1960-1970. Din cauza uzurii fizice, acestea ar putea prezenta diferite pericole. Înainte de începerea războiului în Ucraina, după cum scriu jurnaliștii ucraineni, rachetele de acest tip se aflau la păstrare în depozite, dar formal erau în serviciu, potrivit publicației Focus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău