Rusia mai face un pas spre retragerea din Tratatul Cer Deschis

  • 19 Mai 2021 12:33
Rusia mai face un pas spre retragerea din Tratatul Cer Deschis

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), reunită miercuri în sesiune plenară, a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind denunțarea Tratatului Cer Deschis (Open Sky), ceea ce oficializează retragerea Moscovei din acest pact care permitea survolul reciproc al țărilor semnatare de către aeronave de observație neînarmate, informează Interfax și Reuters.

Proiectul de lege privind denunțarea tratatului a fost introdus în camera inferioară a parlamentului la 11 mai de către președintele Vladimir Putin.

Inițiativa a urmat retragerii SUA la 22 noiembrie 2020, sub un "pretext imaginar", ceea ce a pus în pericol securitatea Rusiei și a perturbat în mod semnificativ echilibrul intereselor statelor membre, se arată în nota explicativă la proiectul de lege privind denunțarea pactului.

SUA s-au retras din Tratatul de control și de verificare a armamentelor Cer Deschis spre finalul președinției lui Donald Trump, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor documentului, ceea ce autoritățile ruse neagă. Ulterior, Rusia a anunțat în ianuarie că se retrage la rândul său din acest tratat.

După votul din Dumă, legea privind denunțarea Cer Deschis urmează să fie validată și de Consiliul Federației, ceea ce este doar o formalitate. Conform procedurii, după aprobarea legii de către senatori, aceasta trebuie semnată de președintele Federației Ruse.

Anterior, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației (camera superioară), Grigori Karasin, a declarat pentru Interfax că Senatul se va reuni pentru votarea documentului la 2 iunie.

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov declarase anterior presei că, de îndată ce procedurile interne ale Federației Ruse privind denunțarea Tratatului Cer Deschis vor fi finalizate, Rusia va înceta să mai fie parte a acordului peste șase luni.

În plus, a explicat el, zborurile de supraveghere în cadrul tratatului sunt suspendate la ora actuală din cauza epidemiei de coronavirus și acest lucru s-a făcut cu acordul tuturor părților. "Nu pot spune cum va evolua situația epidemică, dar cota (pentru zborurile prevăzute în tratat) pentru anul în curs a fost convenită anterior", a spus Riabkov.

În acest context, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat că, încetând să respecte obligațiile asumate una câte una, SUA distrug în mod constant întreaga arhitectură a securității internaționale.

Explicând necesitatea denunțării Tratatului Cer Deschis, președintele Comisiei de Apărare din Dumă, Vladimir Șamanov, a spus că și după retragerea lor din tratat SUA vor avea acces la informațiile din cadrul misiunilor aeriene de supraveghere de la țările NATO rămase în pact, în timp ce Rusiei îi sunt interzise inspecțiile aeriene deasupra SUA.

Acest vot intervine cu câteva ore înainte de prima întâlnire între șefii diplomației celor două țări, Serghei Lavrov, respectiv Antony Blinken, în cadrul unei reuniuni asupra Arcticii în Islanda și înaintea unui eventual summit între Joe Biden și Vladimir Putin în iunie, notează AFP.

Washingtonul a afirmat săptămâna trecută că a început o reexaminare a retragerii sale din Tratatul Cer deschis.

Cu puțin înaintea votului din Dumă, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova "le-a transmis americanilor că, în caz de soluție constructivă, Rusia ar putea avea în vedere posibilitatea rămânerii în tratat".

Deocamdată, Kremlinul a subliniat că nu va aștepta la nesfârșit o decizie americană și și-a angajat propria procedură de ieșire din tratat.

Această problemă este una din numeroasele divergențe ruso-americane care tensionează relația dintre cele două țări. Ele încearcă totuși să se pună de acord asupra unui summit între cei doi președinți, notează AFP.

"Pentru moment, nu există un acord asupra orei sau locului. Înainte de a ne înțelege asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziția SUA privind ordinea de zi" a unei întâlniri Putin-Biden, a spus Riabkov.

Sursa: AGERRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău