Rusia | Lubov Sobol, aliată a lui Navalnîi, condamnată la libertate supravegheată pentru un an și jumătate

  • 03 August 2021 15:10
Rusia | Lubov Sobol, aliată a lui Navalnîi, condamnată la libertate supravegheată pentru un an și jumătate

Avocata Liubov Sobol - aliată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerat cel mai virulent critic al Kremlinului, în prezent încarcerat - a fost găsită vinovată marți de incitare la încălcarea restricțiilor antiepidemice instituite în Rusia pentru combaterea pandemiei de COVID-19, fiind condamnată la un an și jumătate de libertate supravegheată, relatează Reuters și AFP.

Militanta anticorupție, care denunță o procedura politică absurdă și nefondată, este acuzată că a încălcat regulile sanitare în timpul unui miting în sprijinul lui Navalnîi anul acesta, transmite Agerpres.

În conformitate cu această sentință, ea nu are voie să iasă din casă între orele 22:00 și 06:00 timp de optsprezece luni. De asemenea, i se interzice să participe la întruniri colective și va trebui să dea cu subsemnatul la poliție de trei ori pe lună, a declarat pe Twitter avocatul său, Vladimir Voronin.

Mai mulți aliați ai lui Navalnîi, inclusiv fratele său, fac obiectul unor urmăriri penale din același motiv.

Cu puțin înainte de pronunțarea sentinței, Liubov Sobol semnalase pe Twitter că a fost evacuată din sala de audiere pentru că filma judecătorul care citea dintr-o foaie decizia tribunalului.

'Un an și jumătate de restricționare a libertății într-un caz fictiv și fără victime. Acest caz a fost și este destinat doar să o țină departe de politică și să-i facă dificilă munca', a reacționat într-un tweet purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmâș.

Aceasta este prima condamnare în așa-numitul 'dosar sanitar', care îi vizează pe mai mulți aliați și colaboratori ai lui Navalnîi, între care fratele său Oleg, purtătoarea sa de cuvânt, coordonatorul echipei sale din Moscova, Oleg Stepanov, și Anastasia Vasilieva, lidera unui sindicat al medicilor având legătură cu opozantul. 

Toți sunt acuzați de organizarea acțiunilor de protest din ianuarie, care au reunit zeci de mii de ruși în mai multe orașe din Federația Rusă.

Militant anticorupție și adversar declarat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, arestat în ianuarie la revenirea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni primise îngrijiri după ce fusese otrăvit cu Noviciok în august anul trecut, execută în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, caz considerat de opoziție și Occident ca fiind motivat politic.

Autoritățile ruse s-au concentrat în ultimele luni pe destructurarea birourilor sale, catalogând organizațiile sale drept 'extremiste' și pe blocarea a zeci de site-uri legate de acesta. Kremlinul a declanșat o adevărată campanie de represalii împotriva așa-numitei opoziții nesistemice, adică fără autorizație de la putere, înaintea alegerilor legislative programate pentru septembrie, relevă media rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău