Rusia își intensifică eforturile de destabilizare a Republicii Moldova (Revista presei)

  • 04 Iunie 10:17
Rusia își intensifică eforturile de destabilizare a Republicii Moldova (Revista presei)

Apar primele semne că rușii își vor schimba strategia pentru prezidențialele din Republica Moldova, scrie Radu Popescu în Ziarul de Iași. Potrivit ziaristului, în contеxtul alеgеrilor prеzidеnțialе din 20 octombriе 2024 din Rеpublica Moldova, atеnția și еforturilе Rusiеi dau sеmnе că sе rеoriеntеază în acеst momеnt dе la încеrcarеa dе influеnțarе dirеctă a alеgеrilor însprе subminarеa rеfеrеndumului pеntru intеgrarеa еuropеană, programat a sе dеsfășura în acееași zi cu primul tur al scrutinului prеzidеnțial. Acеastă schimbarе stratеgică rеflеctă importanța rеfеrеndumului pеntru viitorul gеopolitic al Moldovеi și rеprеzintă un еfort concеntrat al Rusiеi dе a-și mеnținе influеnța asupra fostеi rеpublici soviеticе, adaugă publicistul de la Iași. Acesta subliniază că pеntru Rеpublica Moldova, rеfеrеndumul din octombriе 2024 nu еstе doar o simplă consultarе populară, ci un momеnt dеfinitoriu pеntru viitorul țării. În fața provocărilor intеrnе și a prеsiunilor еxtеrnе, succеsul rеfеrеndumului va dеpindе dе capacitatеa guvеrnului dе la Chișinău dе a asigura un procеs еlеctoral transparеnt și dе a mobiliza sprijinul cеtățеnilor pеntru un viitor еuropеan, transmite Radio Chișinău.

Rusia și-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei, scrie Veridica.ro. Site-ul publică un interviu cu unul dintre cei mai buni tineri cercetători francezi pe spațiul ex-sovietic, Florent Parmentier, cercetător asociat la Institutul Jacques Delors (Centre Grande Europe) și secretar general al Centrului de Cercetare Politică de la Sciences Po (CEVIPOF) de la Paris, care spune că strategia Rusiei în Moldova este să insiste pe discreditarea UE și subminarea procesului de integrare europeană și să pună mai puțin accentul pe promovarea sa.

Veridica a mai discutat cu Florent Parmentier despre războiul hibrid dus de Rusia și actorii săi interni din Republica Moldova, evoluția narațiunilor propagandei ruse în Republica Moldova, viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, situația din UTA găgăuză și regiunea separatistă transnistreană, dar și alte subiecte de interes.

Ucraina e scutul R. Moldova contra revizionismului rusesc, așa cum România e națiunea-soră care tractează obiectivul de a pune Chișinăul pe harta Uniunii Europene, scrie fostul ministru de Externe al României, Theodor Baconschi, într-un editorial pentru Libertatea, publicat de Ziarul Național. Acesta constată că în ultimii doi ani, R. Moldova s-a maturizat politic și diplomatic atât de rapid, încât clasa politică de pe Dâmbovița a renunțat, în raporturile bilaterale, la faimosul ton paternalist cu care se obișnuise. Psihologia relației dintre cele două state românești a intrat în etapa pragmatismului inerent și a pașilor mari, parcurși în chipul cel mai firesc. Concluzia de moment e că, dacă Ucraina rezistă și Maia Sandu obține un nou mandat prezidențial, știm ce avem de făcut pe ambele maluri ale Prutului și vom profita de circumstanțele excepționale în care ne aflăm, pentru a transforma regiunea noastră într-un „hub” democratic, prosper și bine apărat, conchide Theodor Baconschi.

ZDG publică raportul WatchDog, care arată că Șor și Platon sunt principalii finanțatori ai dezinformării pe Facebook. Potrivit WatchDog în perioada 25 aprilie – 24 mai 2024, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și fostul deputat fugar Ilan Șor au cheltuit aproximativ 31 de mii de euro pentru promovarea dezinformării pe Facebook. Conform raportului, principalele manipulări promovate de aceștia sunt „Occidentul va implica Moldova în război”, „Rusia – principala piață de desfacere pentru agricultorii moldoveni”, „Războiul hibrid este un termen inventat de actuala guvernare pentru a lupta cu opoziția”.

Totodată, Veaceslav Platon a promovat în perioada 25 aprilie – 24 mai în jur de 84 de reclame pe pagina sa personală de Facebook și cea a concubinei Natalia Morari, cheltuind aproximativ 18 400 de euro. Doar pentru săptămâna 18 – 24 mai, Platon a cheltuit pentru promovarea reclamelor de pe cele două pagini 3100 de euro. Oligarhul distribuie în mare parte conținutul propagandistic furnizat de Natalia Morari, arată raportul WatchDog.MD.

Lovitură pentru planurile unei companii aeriene din Moldova de a efectua zboruri în SUA. Solicitarea companiei Aerotranscargo SRL din Republica Moldova, înaintată autorităților americane pentru obținerea permisului de transportator aerian străin, s-a lovit de opoziția unei companii aeriene americane. Astfel, compania National Airlines din SUA, a pus la îndoială faptul că transportatorul de mărfuri Aerotranscargo SRL (ATC) îndeplinește cu adevărat cerințele prevăzute în acordurile bilaterale privind serviciile aeriene dintre Statele Unite și Moldova, acordul privind proprietatea substanțială, controlul și sediul principal de afaceri în Republica Moldova, scrie ch-aviation.com.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău