Rusia își continuă atacurile asupra porturilor din Ucraina, după ce Moscova a avertizat că va viza și navele: 20 de răniți la Nikolaev și Odessa

  • 20 Iulie 2023 09:00
Rusia își continuă atacurile asupra porturilor din Ucraina, după ce Moscova a avertizat că va viza și navele: 20 de răniți la Nikolaev și Odessa

Loviturile rusești asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, după ce Moscova a avertizat în ajun că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ținte militare, relatează Reuters.

Pe măsură ce au crescut îngrijorările legate de retragerea Rusiei din acordul care a protejat transporturile de cereale ucrainene, autoritățile din regiunile Nikolaev și Odessa au anunțat joi că sunt cel puțin 20 de persoane rănite în urma unor noi lovituri ale Moscovei care au avut loc în cursul nopții, citează News.ro

În primele ore ale zilei de joi, cel puțin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra orașului portuar Nikolaev, a declarat guvernatorul regional, în timp ce un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu.

Dintre cele 18 persoane rănite la Nikolaev, nouă au fost duse la spital, inclusiv cinci copii, a precizat guvernatorul Vitali Kim. Centrul orașului a fost lovit în atac, o clădire rezidențială cu trei etaje și un garaj fiind incendiate, a precizat guvernatorul. El a spus că este posibil să existe și morți.

Ucraina a declarat miercuri că a stabilit o rută temporară de transport al cerealelor sale prin apele teritoriale ale României. „Scopul său este de a facilita deblocarea transportului maritim internațional în partea de nord-vest a Mării Negre”, a declarat Vasil Șkurakov, ministrul interimar ucrainean pentru comunități, teritorii și dezvoltarea infrastructurii, într-o scrisoare adresată Organizației Internaționale pentru Transporturi Maritime, un organism al ONU.

Ministerul rus al Apărării a declarat, pe de altă parte, că navele care călătoresc în porturile ucrainene, indiferent de pavilion, vor fi considerate părți în conflict de partea Ucrainei.

Oficialii americani au informații care indică faptul că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene în ceea ce pare a fi „un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră și pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge.

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Cotațiile la grâu în SUA au urcat miercuri cu 8,5%, cea mai mare creștere zilnică care se înregistrează după mult timp.

După ce ultima navă din cadrul acordului a părăsit Ucraina duminică, plecând de la Odessa, Rusia a atacat regiunea în nopțile de luni și marți. Cele trei porturi ale regiunii - Odessa, Cernomorsk și Nikolaev - fuseseră singurele autorizate să opereze în Ucraina în cadrul acordului privind cerealele.

Terminalele de cereale și o instalație industrială, depozite, centre comerciale, clădiri rezidențiale și administrative și mașini au fost avariate în noaptea de marți spre miercuri, au declarat oficialii ucraineni. Comandamentul militar din sudul Ucrainei a declarat că Rusia a folosit rachete supersonice, inclusiv Kh-22 - proiectate să doboare portavioane - pentru a lovi infrastructura portuară din Odesa.

„În porturile care au fost atacate se aflau depozitate aproximativ un milion de tone de alimente”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri. „Această cantitate ar fi trebuit să fie deja livrată către țările consumatoare din Africa și Asia. În terminalul cel mai afectat de teroarea rusă din această seară, au fost depozitate 60.000 de tone de produse agricole, destinate a fi trimise în China”, a spus Zelenski.

Vladimir Putin a acuzat țările occidentale că au „pervertit” acordul privind cerealele, mediat de Națiunile Unite și Turcia.

Fondul Monetar Internațional a declarat miercuri că ieșirea Rusiei din acord amenință să agraveze insecuritatea alimentară la nivel mondial și ar putea crește prețurile la alimente, în special în țările sărace.

Putin a declarat că Rusia va reveni imediat în pact dacă vor fi îndeplinite condițiile Moscovei, care vrea să fie ridicate restricțiile care îi stânjenesc exporturile sale de alimente și îngrășăminte. Țările occidentale consideră că aceasta este o încercare de a influența livrările de alimente, pentru a obține o slăbire a regimului sancțiunilor financiare.

Departe de porturi, luptele au continuat miercuri în estul și sudul Ucrainei, unde contraofensiva Kievului încearcă să recupereze teritoriul ocupat de forțele rusești. 

La Washington, Pentagonul a anunțat o asistență suplimentară pentru securitatea Ucrainei în valoare totală de 1,3 miliarde de dolari, pachetul incluzând capacități de apărare aeriană și muniții.

La Bruxelles, miniștrii de externe ai Uniunii Europene sunt așteptați să discute joi o propunere de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru arme, muniții și alte tipuri de ajutor militar pentru Ucraina pe o perioadă de patru ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău