Rusia își consolidează prezența militară în Armenia, la granița cu Azerbaidjan

  • 04 Mai 08:40
Rusia își consolidează prezența militară în Armenia, la granița cu Azerbaidjan

Armata rusă își consolidează prezența în sudul Armeniei, în apropierea frontierei cu Azerbaidjanul. Rusia susține că prezența militară crescută reprezintă o „garanție suplimentară de securitate” după conflictul militar de anul trecut dintre cele două țări, relatează Agerpres care citează o declarație a prim-ministrului armean Nikol Pashinyan.

Prin această mișcare, Moscova își consolidează prezența într-o regiune unde a trimis trupe suplimentare pentru a menține pacea, în baza unui acord care a pus capăt unui război de șase săptămâni anul trecut, când forțele azere au obținut câștiguri teritoriale importante împotriva etnicilor armeni. Rusia este un aliat al Armeniei, fostă republică sovietică cu mai puțin de 3 milioane de locuitori.

Moscova dispune deja de o bază militară în nord-vestul Armeniei și a trimis 2.000 de soldați în cadrul unei forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de etnici armeni, în baza acordului care a pus capăt violențelor de anul trecut în zonă.

„Două puncte de sprijin ale celei de-a 102-a baze militare ruse au fost instalate în regiunea sudică Syunik”, a transmis Interfax, citându-l pe premierul Pashinyan, care s-a adresat parlamentului de la Erevan, referindu-se la baza rusă existentă în Armenia.

„Aceasta este o garanție de securitate suplimentară nu numai pentru regiunea Syunik, ci și pentru Armenia”, a spus Pashinyan.

Syunik este o fâșie strategică armeană situată între Azerbaidjan, exclava azeră Nahicevan și Iran. Ministerul armean al Apărării declarase în februarie că Erevanul dorește ca Rusia să-și extindă prezența și să desfășoare trupe mai aproape de Azerbaidjan.

Pashinyan a rămas în funcție cu titlu interimar, după ce a demisionat din postul de premier luna trecută, în urma unei dispute cu armata cu privire la responsabilitatea pentru rezultatul războiului de anul trecut, văzut ca o înfrângere umilitoare pentru Erevan. Noi alegeri legislative au fost stabilite pentru 20 iunie în Armenia. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,54
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
3
Thu
4
Fri
9
Sat
8
Sun
11

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău