Rusia introduce noi reguli pentru străini: examinări medicale și amprentări obligatorii

  • 29 Decembrie 2021 15:16
Rusia introduce noi reguli pentru străini: examinări medicale și amprentări obligatorii

Rusia a introdus noi măsuri obligatorii pentru străini, informează DPA. Examinarea medicală și amprentarea fac parte dintr-o serie de reguli introduse de miercuri care au stârnit deja controverse.

Străinii ar urma să fie supuși unor verificări medicale elaborate, o dată la fiecare trei luni, începând de anul viitor. Examinările vor cuprinde analize de sânge și radiografii cu raze X sau tomografii computerizate, în anumite cazuri, scrie DIGI24.

Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că va încerca să obțină „condiții favorabile” pentru jurnaliștii străini și familiile lor, scrie Agerpres. Camera de Comerț Germano-Rusă (AHK) a atras deja atenția că economia Rusiei ar putea fi afectată dacă noile reguli vor fi implementate pe deplin.

Dacă oamenii de afaceri vor fi afectați, există riscul ca „managerii străini importanți pentru Rusia să se îndepărteze în număr mare de ea”, a precizat AHK, care a cerut guvernului rus să relaxeze regulile, printr-o scrisoare transmisă în decembrie.

Noile reguli obligatorii - măsuri necesare sau discriminare?

Conform noilor prevederi, străinii trebuie să se testeze de tuberculoză, sifilis și HIV. AHK susține că rezultatele trebuie trimise autorităților ruse responsabile cu imigrația și că luarea de amprente va deveni și ea obligatorie.

Persoanele care refuză să se supună regulilor riscă să rămână fără permis de lucru. Regulile se aplică pentru toți străinii și membrii lor de familie, începând cu copiii în vârsta de 6 ani.

Autoritățile ruse afirmă că noua procedură este o măsură sanitară în beneficiul întregii țări. Ziarul rus Novaia Gazeta, critic al Kremlinului, s-a întrebat însă dacă nu ar fi vorba de discriminare. Încă nu este clar dacă străinii vor trebui să părăsească țara în cazul în care testele vor arăta că sunt bolnavi și ce consecințe ar putea suferi dacă nu se vor conforma noilor reguli.

În afară de problema organizării testelor în mijlocul pandemiei de coronavirus, există îngrijorări cu privire la protecția datelor personale. În Rusia, cantități mari de informații private au fost răspândite în spațiul public în repetate rânduri, potrivit DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău