Rusia interzice importuri de banane și flori din Ecuador, furioasă din cauza unui schimb de armament sovietic cu SUA destinat Ucrainei

  • 06 Februarie 18:59
Rusia interzice importuri de banane și flori din Ecuador, furioasă din cauza unui schimb de armament sovietic cu SUA destinat Ucrainei

Rusia anunță o suspendare a importului de banane din Ecuador, la câteva săptămâni după ce Quito a anunțat că vrea să facă un schimb cu Statele Unite de echipament militar sovietic vechi, pe care Washingtonul vrea să-l livreze apoi Ucrainei, relatează AFP.

Serviciul rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselkhoznadzor anunță într-un comunicat că a ”suspendat”, ”începând de la 5 februarie”, autorizația de cinci exportatori ecuadorieni - invocând descoprirea unei insecte dăunătoare.

Peste nouă din zece banane importate în Rusia provin din Ecuador, scrie presa rusă.

Rosselkhoznadzor anunță că aplică aceeași decizie - ”începând de la 9 februarie” -  unor flori importate de obicei din Ecuador.

Aceste restricții intervin după ce președintele ecuadorian Daniel Noboa anunța la 10 ianuarie că acceptă oferta Statelor Unite de a da echipamente militare sovietice vechi în schimbul unui armament american de nouă generație de o valoare estimată la aproximativ 185 de milioane de euro.

 Statele Unite au anunțat că armamentul schimbat cu Ecuadorul urmează să fie trimis apoi în Ucraina, ca ajutor pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Acest acord bilateral a înfuriat Moscova.

”O astfel de decizie imprudentă a fost luată de către partea ecuadoriană în urma unor presiuni serioase ale unor părți exterioare interesate”, denunța săptămâna trecută o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Maria Zaharova a insistat atunci asupra ”obligației” contractuale a Ecuadorului, în opinia sa, ”de a nu transfera (aceste echipamente sovietice) unor terți fără acordul părții ruse”.

Daniel Noboa - născut în Statele Unite - aprecia cu câteva zile mai înainte că Ecuadorul are acest drept, pentru că este vorba despre ”fier vechi” și dădea asigurări că Quito ”respectă acordul în orice caz”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău