Rusia interzice importul de produse agroalimentare moldovenești prin Belarus

  • 14 Martie 2016 13:32
Rusia interzice importul de produse agroalimentare moldovenești prin Belarus

Federația Rusă a interzis importul produselor agricole moldovenești prin Belarus.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară a anunțat introducerea unor restricții temporare privind importul în Rusia a produselor vegetale moldovenești prin Belarus. Aceste restricții intră în vigoare luni, 14 martie. Acum, importul de mărfuri agroalimentare cu certificate moldovenești poate fi efectuat numai prin punctele de control rusești situate în regiunile Belgorod, Kursk și Briansk, transmite IPN.

Potrivit variantei electronice a sursei rusești „Rossiskaia Gazeta”, Rosselhoznadzor a recurs la acest pas, deoarece a observat că după ce a permis unui număr de companii din Moldova să exporte în Rusia produse agricole s-a produs o creștere substanțială a transportului pe „căi logistice complicate”, în special prin Belarus.

Mai mult decât atât, producția importată este similară după soiuri și varietăți cu produsele din acele țări care fac obiectul unor sancțiuni specifice introduse de Rusia. La sfârșitul lunii ianuarie, acest fapt a fost adus în atenția colegilor din Belarus, dar transporturile de produse suspecte către Rusia prin Belarus a continuat să crească. Ca urmare s-a decis impunerea acestor restricții temporare.

Despre încercarea de re-export de mărfuri interzise prin Belarus în Rusia experții ruși nu spun prima dată. Primele rapoarte despre aceasta au apărut în august 2014, aproape imediat după ce Rusia a impus un embargo alimentar țărilor occidentale. În Belarus aceste acuzații sunt calificate ca nefondate.

Acum câteva săptămâni, jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat o investigație în care au deconspirat o schemă de eliberare ilegală a certificatelor moldovenești în baza cărora în Rusia erau exportate fructe și legume din țările Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău