Rusia încearcă să-i oblige pe cumpărătorii occidentali de plătească în euro, pentru a se proteja de noi sancțiuni ale SUA

  • 10 Noiembrie 2018 17:57
Rusia încearcă să-i oblige pe cumpărătorii occidentali de plătească în euro, pentru a se proteja de noi sancțiuni ale SUA

Marile companii energetice din Rusia pun presiuni pe cumpărătorii occidentali de petrol să folosească euro în loc de dolari la plată și să introducă clauze de penalizări în contracte, în timp ce Moscova încearcă să se protejeze față de eventualele noi sancțiuni adoptate de SUA, relatează Reuters.

Șapte surse din industrie au spus pentru Reuters că marile grupuri petroliere occidentale și firmele de trading au intrat în conflict cu producătorii Gazprom Neft și Surgutneftegaz, respectiv al treilea și al patrulea producător din Rusia, cu privire la termenii contractelor de vânzare a petrolului în 2019, în timpul renegocierilor care au avut loc în ultimele săptămâni.

Aceste evoluţii oglindesc impasul dintre cumpărătorii occidentali de petrol şi Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.

La începutul acestei săptămâni, surse din cadrul firmelor de trading au spus pentru Reuters că grupul Rosneft vrea ca clienții săi occidentali să plătească penalități, începând din 2019, dacă aceştia nu vor reuşi să plătească pentru livrări, în situaţia în care noile sancţiuni americane întrerup vânzările.

Acum, surse au spus pentru Reuters că Surgutneftegaz și Gazprom Neft au avut dispute cu cumpărătorii occidentali pe seama penalizărilor și a folosirii monedei euro în locul dolarului.

”Este parte a aceluiași trend - industria rusă de petrol lucrează pentru diminuarea riscului unor noi sancțiuni. Cumpărătorii spun că nu pot să își asume un astfel de risc așa că încercăm să găsim un compromis”, a spus o sursă de la o companie petrolieră occidentală implicată în negocieri.

Sursa: Hotnews.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
-2 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Lun
-2 °C
Mar
-6 °C
Mie
1 °C
Joi
-6 °C
Vin
-10 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5605 -0.0000
USD 17.1569 -0.0000
RON 4.1712 -0.0000
UAH 0.6121 -0.0000
RUB 0.2580 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău