Rusia încearcă să creeze un internet independent de serverele străine

  • 12 Februarie 2019 13:10
Rusia încearcă să creeze un internet independent de serverele străine

Deputații ruși au început să examineze marți o lege vizând crearea în Rusia a unui 'internet suveran', capabil să funcționeze în mod independent, în cazul deconectării țării de la marile servere mondiale, informează Agerpres, potrivit AFP.

Proiectul de lege, examinat într-o primă lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcționarea segmentului rusesc de internet și să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice.

El este prezentat ca un răspuns la 'caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018', care citează în special Rusia ca pe o amenințare.

Concret, se prevede crearea unei 'infrastructuri care să asigure funcționarea resurselor internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruși de a se conecta la serverele internet ale surselor străine'.

Furnizorii ruși de acces la internet vor trebui de asemenea să asigure aplicarea pe rețelele lor a unor 'mijloace tehnice' permițând un 'control centralizat al traficului' pentru a contracara amenințările potențiale.

Aceste 'mijloace tehnice', al căror conținut nu este specificat, vor fi furnizate operatorilor de către Roskomnadzor (Agenția de supraveghere din domeniul telecomunicațiilor și mass-media), considerat 'jandarmul rus' în domeniu, care va avea competențe extinse prin noua lege.

Proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi rusă pentru costul său estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) și de către guvernul rus, care are întrebări cu privire la sursele sale de finanțare și la puterile extinse acordate Roskomnadzor.

Roskomnadzor va avea posibilitatea de a interveni direct în gestionarea rețelei în caz de amenințare și va putea, datorită acestei tehnologii, să blocheze în mod direct conținutul interzis în Rusia, sarcină care în prezent revine operatorilor înșiși cu succes variabil.

Transmiterea în străinătate a schimbului de date pe Internet între utilizatorii ruși va fi, de asemenea, 'redusă la minimum', întrucât va trece în principal prin servere definite într-un registru special stabilit de Roskomnadzor.

Un grup de lucru grupând principalii operatori ruși de telecomunicații au susținut în principiu vineri acest proiect de lege, dar au propus să fie efectuate teste pentru a determina amenințările reale asupra rețelei.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău