Rusia înăsprește regulile de călătorie pentru oficiali din cauza temerilor că vor dezvălui secrete

  • 18 Aprilie 19:00
Rusia înăsprește regulile de călătorie pentru oficiali din cauza temerilor că vor dezvălui secrete

Rusia îngreunează călătoriile în străinătate pentru unii oficiali din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obțină acces la secrete de stat, au declarat nouă surse pentru Reuters, citate de HotNews.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaților din ministere să nu părăsească deloc Rusia, chiar și pentru vize în așa-zise țări „prietenoase” care nu au impus sancțiuni împotriva Moscovei, trasnmite HotNews.

Călătoriile în străinătate erau foarte restricționate în perioada sovietică și chiar înainte de războiul din Ucraina cei care aveau acces la anumite informații secrete li s-a interzis să părăsească Rusia. Marile puteri occidentale au, de asemenea, reguli stricte de călătorie pentru cei care au acces la secrete de cel mai înalt nivel. Limitele actuale ale Rusiei sunt însă oarecum haotice, cu reguli diferite de la organele de stat, potrivit surselor, care au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității problemei.

„Nu poți merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus pentru sărbătorile din mai (nr. Ziua Victoriei - 9 mai)”, a spus o sursă. „Poți merge doar dacă ai permisiunea”. Sub presiunea FSB, succesorul KGB-ului din epoca sovietică, guvernul interzice angajaților din diferite departamente să călătorească oriunde fără o permisiune specială.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar președintele Vladimir Putin spune că Statele Unite și aliații săi duc în esență un război hibrid împotriva Rusiei. Temerile că oficialii ruși ar putea fi prinși într-o capcană și vor fi forțați să renunțe la secrete care afectează securitatea națională reprezintă principalul motiv care a dus la reguli mai dure, potrivit surselor Reuters.

O altă îngrijorare a Moscovei provine din riscul ca oficialii să fie reținuți și apoi extrădați în state occidentale unde li se va oferi un acord pentru a dezvălui secretele. O sursă a spus că celor din guvern li s-a interzis în mod informal să călătorească în 2022, măsură care a fost adoptată oficial la jumătatea anului 2023. Acum, restricții similare au fost introduse pentru persoanele care dețin secrete de stat din ministere.

O altă persoană a spus că regulile variază în funcție de autorizația de securitate, accesul la informații mai sensibile reducând opțiunile de călătorie disponibile. Definiția unui „secret de stat” este largă în Rusia și a fost extinsă și mai mult după război.

Ea include orice ar putea dăuna statului rus, nu doar informații militare, nucleare sau de securitate, ci și date despre rezerve, producția și consumul de resurse naturale, date despre exporturi, unele politici economice, unele descoperiri științifice și orice detalii despre modul în care sunt protejate secretele.

Reținerea la Londra, în ianuarie, a lui Dmitri Ovsiannikov, fost guvernator al Sevastopolului din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, a fost unul dintre declanșatorii regulilor mai stricte, a spus un oficial. Ovsiannikov este acum eliberat pe cauțiune în Marea Britanie, în așteptarea procesului.

Rusia s-a plâns de mult timp că cetățenii săi, în special diplomații și oficialii, sunt urmăriți și hărțuiți de serviciile de securitate atunci când călătoresc în Occident. Diplomații occidentali se confruntă cu un tratament similar în Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică occidentală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău