Rusia i-a livrat gratuit arme Gabonului, pentru protejarea parcurilor naționale

  • 29 Noiembrie 2019 10:09
Rusia i-a livrat gratuit arme Gabonului, pentru protejarea parcurilor naționale

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că a livrat gratuit arme Gabonului, pentru a ajuta această țară să lupte împotriva braconierilor și să protejeze populația de elefanți, informează vineri AFP.

Moscova nu a precizat cantitatea de arme donate, ci doar a subliniat că este vorba despre 'arme de foc menite să ajute guvernul (gabonez) în lupta împotriva braconajului și pentru protejarea parcurilor naționale'.

'Înainte de toate, este vorba de menținerea numărului de elefanți de pădure în această țară, a cărei populație de elefanți este cea mai mare de pe continent', se spune într-un scurt comunicat al Ministerului Apărării rus, difuzat în noaptea de joi spre vineri.

Gabonul este situat chiar în centrul pădurii tropicale din Africa Centrală, denumită 'al doilea plămân al Pământului' după cea din Amazonia, pădure ce 'acoperă un teritoriu la fel de vast ca Europa Occidentală', potrivit Inițiativei pentru Pădurea Africii Centrale (CAFI).

De mai mulți ani, autoritățile din Gabon au dezvoltat o politică de conservare relativ avansată. Țara deține 13 parcuri naționale, care acoperă 11% din teritoriul său, și 20 de arii marine protejate. Pe teritoriul Gabonului se află aproape 60% dintre elefanții de pădure care au mai supraviețuit în Africa.

Lee White, biolog britanic naturalizat în Gabon și numit în iunie ministru al pădurii Gabonului, a declarat în septembrie că țara a reușit să frâneze braconajul de elefanți, ajutată de decizia Chinei de a interzice comerțul cu fildeș în 2017, ceea ce a dus la o scădere a prețului.

Cu toate acestea, alte provocări se mențin, printre care traficul de pangolini (furnicari solzoși), mic mamifer a cărui carne este apreciată de gurmanzi chinezi și vietnamezi, în timp ce solzii, oasele și organele lor sunt folosite în medicina tradițională asiatică.

După ani de retragere, Moscova și-a relansat cu mare pompă ambițiile africane, organizând un summit Rusia-Africa în octombrie la Soci și trasându-și drept obiectiv dublarea schimburilor comerciale cu continentul african în următorii cinci ani, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău