Rusia a amendat rețeaua Facebook pentru că nu a precizat unde stochează datele

  • 12 Aprilie 2019 18:44
Rusia a amendat rețeaua Facebook pentru că nu a precizat unde stochează datele

O instanță din Rusia a amendat Facebook vineri pentru că nu a comunicat autorităților unde stochează datele utilizatorilor ruși, transmite Reuters, care preia agenții de presă naționale, informează Agerpres.

Amenda este de 3000 de ruble, echivalentul a 47 de dolari, conform legislației adoptate în 2015, care obligă companiile media să stocheze datele pe servere aflate în Rusia.

Facebook nu și-a trimis niciun reprezentant la audierea de vineri, dar instanța a continuat procedura, în lipsa unei cereri de amânare, a transmis agenția Interfax, preluată de Reuters.

Pentru o abatere similară, Twitter a fost amendată săptămâna trecută tot cu 3000 de ruble.

Singurele sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale respective sunt amenzile, adesea foarte mici, și blocarea serviciilor online care nu se conformează - o opțiune dificilă din punct de vedere tehnic, remarcă Reuters.

Rusia intenționează să mărească amenzile aplicabile în astfel de cazuri, au declarat agenției Reuters în octombrie anul trecut surse care cunosc îndeaproape planurile respective. În ultimii cinci ani, în Rusia au fost adoptate legi mai severe referitoare la internet, conform cărora motoarele de căutare trebuie să șteargă anumite rezultate ale căutărilor, iar serviciile de mesagerie au obligația de a comunica serviciilor de securitate cheile de criptare.

Platforma LinkedIn a fost blocată în Rusia în 2016 pentru stocarea datelor pe servere din alte țări. Anul trecut, autoritățile de la Moscova au încercat să blocheze serviciul de mesagerie Telegram, dar nu au reușit, iar rețeaua este în continuare populară.

În noiembrie urmează să intre în vigoare o lege care extinde suveranitatea națională asupra rețelei din interiorul granițelor. Proiectul a fost aprobat joi în a doua lectură în parlament și va fi aplicat dacă este adoptat și la a treia lectură, apoi în camera superioară a legislativului și ulterior promulgat de președintele Vladimir Putin.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău