Rusia expulzează diplomați din Slovacia și țările baltice

  • 28 Aprilie 2021 14:30
Rusia expulzează diplomați din Slovacia și țările baltice

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse i-a convocat miercuri pe ambasadorii Slovaciei, Letoniei și Lituaniei, precum și pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Estoniei, pentru a le anunța măsurile de răspuns decise după ce aceste țări au expulzat mai muți diplomați ruși, în semn de sprijin față de Republica Cehă, transmite Agerpres.

Potrivit unor comunicate separate postate de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, diplomatului slovac i s-a comunicat că trei persoane de la Ambasada Slovaciei au fost declarate personae non-gratae și că acestea trebuie să părăsească teritoriul Rusiei înainte de data de 5 mai, în timp ce doi angajați ai Ambasadei Lituaniei și câte un angajat de la ambasadele Letoniei și Estoniei vor trebui să plece din Rusia în termen de șapte zile.

În comunicat se precizează că cele trei republici baltice continuă să se situeze pe o cale fățiș inamicală față de Rusia și că de data aceasta ele folosesc ca pretext "pseudo-solidaritatea" față de Republica Cehă.

Comunicatul referitor la Slovacia subliniază că decizia autorităților slovace de a manifesta o "solidaritate eronată" față de Cehia prejudiciază "relațiile ruso-slovace tradițional prietenești și cooperarea bilaterală constructivă".

Slovacia a decis joi, 22 aprilie, să expulzeze trei diplomați ruși, iar șeful guvernului de la Bratislava a explicat că țara sa a luat această măsură în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a anunțat sâmbătă că va expulza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniții din 2014.

Cele trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania - au anunțat vineri, 23 aprilie, că vor expulza în total patru diplomați ruși în semn de solidaritate cu Republica Cehă.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest ''incident fără precedent și periculos'', în timp ce Estonia și Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău