Rusia este un urs care stă liniștit la "miere și fructe", iar lumea vrea să-l omoare

  • 19 Decembrie 2014 10:18
Rusia este un urs care stă liniștit la

GAZETA WYBORCZA - Putin consideră că Rusia nu face decât să se se apere, fiindcă forțele externe ale răului vor să o distrugă, adică nimic nou sub soare.

Vladimir Putin, în timpul marii sale conferințe anuale de presă, cum este caracterizată la Moscova, de data aceasta pentru 1259 de ziariști, nu a răspuns la întrebările legate de gravitatea situației, în care i-a împins pe concetățenii săi și lumea.

I-a permis cu blândețe corespundentului agenției ucrainene UNIAN să-i pună o întrebare îndrăzneață despre "operațiunea penală" realizată de armata Rusiei în Ucraina, dar numai pentru a da asigurări că în Donețk luptă nunmai voluntari și că soldați ruși nu există acolo. Și a repetat deja a suta oară povestea privind lovitura de stat anticonstituțională de la Kiev.

Am auzit din nou că Rusia nu atacă pe nimeni și că duce numai o luptă pentru suveranitatea sa amenințată. A comparat din nou, cum a făcut la ședința Clubului Valdaiski, țara sa cu un urs.

De data aceasta însă un urs persecutat și prigonit la scară mondială. Dacă ursul ar sta liniștit nu la carne, ci la "miere și fructe de pădure", chiar și atunci, potrivit liderului de la Kremlin, nu l-ar lăsa liniștit, pentru că dușmanii vor să-i "smulgă ghiarele și dinții, să-l pună în lanț, iar atunci se vor duce în taiga și-l vor alunga pe urs.

Într-un cuvânt, nimic nou. Președintele a prezentat în primul rând concetățenilor săi poate un tablou mai cutremurător decât până acum al pericolelor ce amenință patria înconjurată de dușmani.

Ei sunt și în interior. Întrebat, dacă întreaga opoziție reprezintă coloana a cincea, i-a socotit în coloană și pe cei care acționează în favoarea puterilor străine, iar opozanții, patrioții nu vor decât binele patriei. În această a doua categorie l-a menționat și pe Mihail Lermontov, poet care nu mai este în viață de 173 ani, deci pentru Kremlin nu mai este periculos. Despre relațiile puterii cu opoziția nu am auzit de asemenea nimic nou.

Rușii, țara care plonjează în criză, sau așa cum a spus miercuri în interviul pentru "Vedomosti" Aleksei Ulukaev, ministrul dezvoltării economice, țara aflată în derivă pe o "furtună ideală", au așteptat ca președintele să spună ce se va întâmpla cu rubla care este în picaj, cu veniturile lor care scad, cu prețurile care se ridică la cer. Nu au auzit nimic în acest sens. Au auzit, în schimb, că criza a fost provocată de "forțe externe" și nu de puterea care de 15 ani conduce cu o mână forte. Sacrificiile mai trebuie suportate "un an-doi", pe urmă va fi mai bine, "economia se adaptează și se diversifică singură".

Cum se va întâmpla acest lucru, pe ce se poate conta în afară de răbdarea poporului, când vor fi ridicate sancțiunile, Putin nu a spus.

Ulukaev în interviul său de miercuri-seara a avertizat că Guvernul nu știe cum se va descurca cu criza și nu are un program de salvare a situației. Președintele Putin în "marea" sa conferință, deși a durat surprinzător de puțin (numai 3 ore și 10 minute), a confirmat cuvintele ministrului său.

Articol de Waclaw Radziwinowicz

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău