Rusia distruge în mod intenționat patrimoniul cultural ucrainean, avertizează UE

  • 19 Aprilie 2022 10:36
Rusia distruge în mod intenționat patrimoniul cultural ucrainean, avertizează UE

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat luni că Rusia distruge "în mod intenționat" patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul invaziei acestei țări care a început la 24 februarie, relatează EFE., citat de AGERPRES.

"Obiecte de patrimoniu cultural sunt distruse intenționat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei", notează Borrell pe contul său oficial de Twitter.

Cultura ucraineană este "parte importantă a patrimoniului european", subliniază Borrell. Prin urmare, el a asigurat că UE "sprijină artiștii, profesioniștii culturii și organizațiile culturale afectate de război".

Înaltul oficial european a menționat în mesajul său campania comunitară #ArtVsWar, al cărui obiectiv este de a conștientiza asupra nivelului de distrugere a patrimoniului cultural, a obiectivelor și a inițiativelor culturale ca urmare a unui conflict militar.

În Ucraina "cultura este azi prezentă grație curajului unui popor viteaz capabil să combată amenințările continue de distrugere", a declarat la rândul său Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să evite deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanțele rusești.

Josep Borrell a lansat acest avertisment pe 18 aprilie, când este marcată Ziua Patrimoniului Mondial (#WorldHeritageDay), cunoscută și sub numele de "Ziua internațională a monumentelor și siturilor", având drept scop creșterea gradului de conștientizare asupra importanței diversității patrimoniului cultural și a conservării acestuia pentru generațiile viitoare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău