Rusia: Detenția unui american acuzat de spionaj a fost prelungită cu două luni

  • 24 Octombrie 2019 14:15
Rusia: Detenția unui american acuzat de spionaj a fost prelungită cu două luni

Detenția provizorie a cetățeanului americano-britanic Paul Whelan, arestat la finalul lui decembrie în Rusia sub acuzația de spionaj, a fost prelungită joi cu două luni, până pe 29 decembrie, a constatat un jurnalist al AFP, preluată de Agerpres.

"Deciziile judiciare sunt luate mereu în favoarea Parchetului și a FSB", a acuzat Whelan, în cadrul ședinței de judecată de la tribunalul Lefortovo din Moscova.

El a solicitat numirea unui nou judecător în măsură să analizeze cazul său "într-un mod mai obiectiv", dar cererea sa a fost respinsă.

Paul Whelan, care suferă de o hernie, s-a plâns la ședința de joi de rele tratamente în arest, relatând că a fost "încătușat, ținut la pământ de un gardian, amenințat cu o armă de un altul și agresat".

El s-a arătat convins că Rusia dorește să-l folosească într-un eventual schimb viitor de prizonieri.

Întrebat în Statele Unite, David, fratele lui Paul Whelan, suspectează de asemenea Moscova că vrea să pregătească un asemenea schimb, dar între timp problemele de sănătate ale acestuia s-ar putea agrava.

"Suntem îngrijorați de faptul că hernia sa se agravează", a declarat miercuri, pentru AFP, David Whelan, adăugând că Paul "are nevoie de operație".

Fostul militar a fost arestat pe 28 decembrie 2018 la Moscova într-un context deja complicat de acest tip de cazuri între Rusia și Occident. Serviciile de securitate ruse (FSB) susțin că l-au reținut pe Whelan ''în timp ce acesta comitea un act de spionaj'', ceea ce el dezminte. Paul Whelan riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 20 de ani de închisoare.

În februarie, avocatul său afirmase că lui Whelan, care deține de asemenea naționalitățile irlandeză și canadiană, i-au fost înscenate toate acestea de către o cunoștință care i-a dat un stick USB care conținea ceea ce el credea că sunt fotografii realizate în timpul unei șederi anterioare în Rusia în compania acesteia.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău