Rusia desfășoară exerciții în Crimeea și în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari și 40 de nave de război

  • 22 Aprilie 2021 13:25
Rusia desfășoară exerciții în Crimeea și în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari și 40 de nave de război

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi începerea unor exerciții la scară largă în Crimeea și în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari și 40 de nave de război, precum și 20 de vase auxiliare, relatează Reuters, citând Interfax, pe fondul tensiunilor cu Ucraina din cauza creșterii prezenței militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a sosit joi în Crimeea pentru a superviza faza activă a acestor exerciții, survolând la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfășurate trupele și echipamentele militare care participă la manevre. El a verificat de asemenea stadiul de pregătire a unităților navale și terestre, indică într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Exercițiile, la care participă inclusiv forțe ale flotelor ruse din Marea Caspică și din Marea Neagră, au loc pe poligonul Opuk, circa 40 km distanță de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră și Azov.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a comunicat că poligonul Opuk va găzdui partea principală a manevrelor trupelor din Districtul militar Sud și ale Forțelor aeropurtate din Rusia.

În cadrul acestor exerciții vor fi simulate lovituri aeriene cu rachete și respingerea acestora, operațiuni cu utilizarea dronelor și a rachetelor de croazieră, precum și contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare și navale, se menționează în comunicatul Ministerului Apărării, citat de Interfax.

Peste 20 de nave de război și aproximativ 50 de avioane de luptă au participat marți la exerciții în Marea Neagră, de mai multe săptămâni scena unor tensiuni amplificate între Rusia și Ucraina vecină.

Rusia a limitat între 20 și 24 aprilie zborurile deasupra unei părți a Crimeii și a unor porțiuni din Marea Neagră, declarându-le drept 'zonă periculoasă pentru traficul aerian'.

Conform coordonatelor transmise NOTAM (aviz către navigatori), spațiul aerian din partea de sud a Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), apele teritoriale adiacente coastei de sud a Crimeii, precum și o parte a apelor internaționale ale Mării Negre sunt incluse în zona de restricție de zbor până la o altitudine de 19.000 de metri, conform Interfax.

Mai înainte, Moscova anunțase restricționarea navigației în perioada 24 aprilie - 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.

Ministerul de Externe rus a precizat că această măsură vizează doar navele de război și nu va afecta deloc marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.

La rândul său, NATO a calificat drept 'nejustificată' intenția Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru exerciții militare, în ceea ce Alianța consideră a fi 'un model mai larg de comportament destabilizator' rusesc în regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău