Rusia: Creștere a radioactivității pentru scurt timp, după explozia la un centru pentru testarea rachetelor balistice

  • 08 August 2019 19:50
Rusia: Creștere a radioactivității pentru scurt timp, după explozia la un centru pentru testarea rachetelor balistice

Primăria orașului Severodvinsk a informat cu privire la o 'creștere pentru scurt timp' a radioactivității după explozia produsă joi la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), în timpul testării unui motor de rachetă pe bază de combustibil lichid, deflagrația fiind urmată de un incendiu, potrivit AFP, Reuters, RBC și postului de radio Govorit Moskva.

Potrivit primăriei, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiațiilor și condițiilor meteorologice din Severodvinsk au înregistrat o creștere pe termen scurt a nivelului de radiații. 'Senzorii din Severodvinsk au înregistrat o creștere pentru scurt timp a radioactivității. Nivelul de radioactivitate a revenit în prezent la normal', a indicat primăria într-un comunicat.

Anterior, Ministerul Apărării rus asigurase că 'nu există niciun fel de contaminare radioactivă' și că 'nivelul este normal'.

Într-un comunicat transmis agențiilor de presă ruse, Ministerul Apărării de la Moscova specificase că un accident a avut loc, joi, în timpul testării unui 'motor de rachetă cu propulsie lichidă'. Potrivit acestuia, doi 'specialiști au decedat în urma rănilor', iar alte șase persoane au fost rănite în explozie.

Potrivit presei ruse, incidentul s-a produs la centrul de teste 'Nionoks' (nr.45) care face parte din baza navală rusă de la Marea Albă, în apropiere de Severodvinsk. Acest centru a fost creat în 1954 pentru testele cu rachete balistice și de croazieră cu lansare de pe mare.

Conform RBC, care citează martori oculari, incidentul s-a produs în localitatea Nionoks, în apropierea căreia se află centrul de testare a rachetelor balistice pentru submarine nucleare. Serviciile de urgență au confirmat creșterea nivelului de radioactivitate la Nionoks. În total ar fi fost rănite în jur de 15 persoane, dintre care cinci sunt în stare gravă.

Săptămâna aceasta, armata rusă s-a confruntat deja cu un incendiu la un depozit de muniții în regiunea Krasnoiarsk, în Siberia, care a provocat explozii impresionante, fragmente de obuze căzând la o distanță de mai mulți kilometri în jur, incidentul soldându-se cu un mort și cel puțin opt răniți. O altă explozie s-a produs tot săptămâna aceasta la un depozit de muniții din Krasnodar, sudul Rusiei, amintește AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău