Rusia consideră redundant scutul NATO antirachetă

  • 06 Aprilie 2015 09:36
Rusia consideră redundant scutul NATO antirachetă

Rusia speculează acordul privind dosarul nuclear iranian pentru a avansa argumente împotriva scutului antirachetă.

După încheierea acordului-cadru privind dosarul nuclear iranian, presa rusă apropiată Kremlinului a reacționat rapid încercând să demonstreze că, odată ce amenințarea unui atac nuclear dinspre Iran nu ar mai exista, atunci nici scutul american antirachetă, ce va avea o componentă și în România, nu se mai justifică, NATO precizând însă că implementarea proiectului acestui scut va continua așa cum s-a stabilit, se arată într-un comentariu publicată sâmbătă de portalul dedefensa.org.

Întrucât amenințarea iraniană a fost printre argumentele invocate cu ani în urmă de statele occidentale pentru crearea unui scut antirachetă în Europa, acum Moscova a găsit prilejul de a combate proiectul scutului tocmai cu această idee.

Astfel, portalul rus Sputnik, lansat în luna noiembrie și considerat un instrument de bază al propagandei Kremlinului, a intervievat mai mulți 'experți' din Europa și Iran, care au exprimat toți păreri conforme cu poziția oficială a Moscovei, și anume că amplasarea scutului antirachetă afectează interesele acesteia prin crearea unei situații de dezechilibru al forțelor nucleare strategice.

Sputnik a cerut și precizări din partea purtătoarei de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, ea reafirmând că Alianța nu va renunța la proiectul scutului antirachetă și a subliniat că acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei. 'Amenințarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele membre ale NATO continuă să crească (...) Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimbă nimic la acest capitol', a explicat Oana Lungescu, potrivit portalului citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău