Rusia consideră redundant scutul NATO antirachetă

  • 06 Aprilie 2015 09:36
Rusia consideră redundant scutul NATO antirachetă

Rusia speculează acordul privind dosarul nuclear iranian pentru a avansa argumente împotriva scutului antirachetă.

După încheierea acordului-cadru privind dosarul nuclear iranian, presa rusă apropiată Kremlinului a reacţionat rapid încercând să demonstreze că, odată ce ameninţarea unui atac nuclear dinspre Iran nu ar mai exista, atunci nici scutul american antirachetă, ce va avea o componentă şi în România, nu se mai justifică, NATO precizând însă că implementarea proiectului acestui scut va continua aşa cum s-a stabilit, se arată într-un comentariu publicată sâmbătă de portalul dedefensa.org.

Întrucât ameninţarea iraniană a fost printre argumentele invocate cu ani în urmă de statele occidentale pentru crearea unui scut antirachetă în Europa, acum Moscova a găsit prilejul de a combate proiectul scutului tocmai cu această idee.

Astfel, portalul rus Sputnik, lansat în luna noiembrie şi considerat un instrument de bază al propagandei Kremlinului, a intervievat mai mulţi 'experţi' din Europa şi Iran, care au exprimat toţi păreri conforme cu poziţia oficială a Moscovei, şi anume că amplasarea scutului antirachetă afectează interesele acesteia prin crearea unei situaţii de dezechilibru al forţelor nucleare strategice.

Sputnik a cerut şi precizări din partea purtătoarei de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, ea reafirmând că Alianţa nu va renunţa la proiectul scutului antirachetă şi a subliniat că acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei. 'Ameninţarea pe care proliferarea rachetelor balistice o reprezintă pentru statele membre ale NATO continuă să crească (...) Acordul-cadru (privind programul nuclear iranian) nu schimbă nimic la acest capitol', a explicat Oana Lungescu, potrivit portalului citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
1,3 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău