Rusia confirmă că una dintre navele sale de război a fost avariată în urma unui atac ucrainean asupra unui port din Marea Neagră

  • 26 Decembrie 2023 17:28
Rusia confirmă că una dintre navele sale de război a fost avariată în urma unui atac ucrainean asupra unui port din Marea Neagră

Atacul aerian ucrainean a avut loc la Feodosiya, în Crimeea ocupată de Rusia, marți dimineața devreme, relatează BBC. Ministerul rus al Apărării a declarat că nava mare de debarcare Novocherkassk a fost lovită de avioane ucrainene care transportau rachete ghidate. Șeful Forțelor Aeriene ucrainene a declarat anterior că avioanele sale de război au distrus nava.

O persoană a fost ucisă în atac, potrivit șefului instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov. Alte câteva persoane ar fi fost rănite. Șase clădiri au fost avariate și câteva persoane au ajuns în centre de cazare temporară, a adăugat Aksyonov, scrie G4Media.

Operațiunile de transport ale portului ar funcționa în mod normal după ce zona a fost izolată și un incendiu provocat de atac a fost stins.

Imaginile care arătau o explozie uriașă în port au fost împărtășite de comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mykola Oleshchuk.

Imaginile nu au fost verificate în mod independent. Cu toate acestea, imaginile din satelit din 24 decembrie arată o navă în portul din Feodosiya care pare să aibă aceeași lungime ca Novocherkassk – o navă de debarcare concepută pentru a transporta trupe, arme și încărcături la țărm.

Dr. Patrick Bury, expert în securitate și apărare și fost analist NATO, a declarat pentru BBC că există speculații că nava transporta drone Shahed, de fabricație iraniană, pe care Rusia le-a folosit în atacurile sale asupra țintelor ucrainene.

Vorbind la televiziunea ucraineană, șefa centrului de presă al comandamentului de sud al Ucrainei, Nataliya Humenyuk, a declarat că este „clar că o detonare atât de mare a fost cauzată de mai mult decât combustibilul sau muniția navei în sine”.

Humenyuk a adăugat că Rusia s-a confruntat cu dificultăți în transportul „încărcăturii importante” din cauza deteriorării podului Kerch, care leagă Rusia de Peninsula Crimeea. „Așadar, este foarte probabil ca aceasta [încărcătura navei Novocherkassk] să fi fost un fel de „cadou de Crăciun, complet împachetat”, a spus ea.

Scoaterea navei din funcțiune, chiar dacă doar temporar, va împiedica fără îndoială capacitatea Rusiei de a aproviziona trupele din teritoriul pe care îl ocupă mai la nord. Ceea ce este mai puțin clar este pentru cât timp vor fi perturbate operațiunile sale și ce impact va avea această lovitură pe liniile de front.

Între timp, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a negat că Rusia a doborât două dintre bombardierele sale Su-24 la aproximativ 125 km de orașul ucrainean ocupat Mykolaiv. De asemenea, acesta a negat recent o afirmație a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia trupele sale ar fi cucerit orașul cheie Mariinka din estul Ucrainei. Zona a fost folosită de Ucraina ca o barieră defensivă din 2014, când luptătorii susținuți de Rusia au cucerit mari porțiuni din regiunile Donețk și Luhansk.

Ce s-a întâmplat marți de la Feodosiya nu este prima dată când Novocherkassk a fost ținta forțelor ucrainene. În martie 2022, Ministerul ucrainean al Apărării a raportat că nava a fost avariată într-un atac asupra portului ucrainean ocupat Berdyansk, în care a fost scufundată o altă navă de asalt amfibie, Saratov. Într-o postare pe Telegram, generalul-locotenent Oleshchuk a scris că nava Novocherkassk a luat calea navei Moskva – nava amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, care s-a scufundat anul trecut în Marea Neagră.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a glumit că este „recunoscător” forțelor aeriene ale țării „pentru reaprovizionarea impresionantă a flotei submarine rusești din Marea Neagră cu o altă navă”, cu referire la alte nave rusești care au fost scufundate în timpul războiului. „Ocupanții nu vor avea niciun loc pașnic în Ucraina”, a spus el.

Rusia a confiscat și anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, iar forțele sale cu baza acolo au jucat un rol-cheie în invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. De atunci, forțele rusești din Crimeea au fost supuse unor atacuri repetate ale Ucrainei. Luna trecută, armata ucraineană a declarat că a distrus 15 nave militare rusești și a avariat alte 12 în Marea Neagră de la începutul războiului cu Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău